Bekaert benoemt Oswald Schmid tot CEO

Oswald Schmid, van 'interimaris' naar volwaardig CEO van Bekaert

De Oostenrijker wordt beloond voor de sterke prestatie als interim-CEO: Bekaert legt over pandemiejaar 2020 duidelijk beter dan verhoopte resultaten voor.

Bekaert heeft na een jaar opnieuw een volwaardige CEO: Oswald Schmid. Dat kondigde de staaltechnologiegroep woensdag aan samen met duidelijk beter dan verwachte jaarresultaten: de bedrijfswinst steeg 13 procent naar 272 miljoen euro, de winstmarge verbeterde van 5,6 naar 7,2 procent. Analisten hoopten op een stabilisatie van de jaarwinst.

De promotie van Schmid van interim-CEO tot volwaardig CEO komt er na een indrukwekkende prestatie als 'interimaris' over het voorbije jaar. De 61-jarige Oostenrijker - voordien operationeel directeur - kwam op het moeilijkst denkbare ogenblik, bij het begin van de pandemie, aan boord als interim-CEO.

Schmid wist sindsdien analisten te charmeren met zijn focus op cash en stevige kostenbesparingen. Daarbij ging onlangs nog de productie van Chinese diamantdraad - ooit het goudhaantje van de groep - op de schop. 

De jaarcijfers onderstrepen de krachttoer van Schmid. Over het eerste halfjaar kromp de bedrijfswinst nog ruim een kwart tot 92 miljoen. Over de tweede jaarhelft verbeterde de bedrijfswinst dankzij het vraagherstel en de doorgevoerde besparingen jaar op jaar met 56 procent naar 181 miljoen euro. De winstmarge ging van 5,5 naar 9 procent - het beste cijfer in jaren.

'Oswald Schmid is de juiste persoon aan het roer van Bekaert', zegt voorzitter Jürgen Tinggren. Zijn leiderschapskwaliteiten zijn cruciaal geweest in het loodsen van de onderneming naar een hoger prestatieniveau, ondanks de ongeziene uitdagingen.'

De beurskoers is sinds een optimistische update in november fors hersteld. De aandeelhouders profiteren mee van het winstherstel: Bekaert verdrievoudigt het dividend tot 1 euro bruto. Daarmee is de halvering over boekjaar 2019, tot 0,35 euro, ruim goedgemaakt. Over boekjaren 2017 en 2018 vloeide jaarlijks 1,1 euro bruto naar de aandeelhouders.

Sterk 2020, nog beter 2021

CEO Oswald Schmid kan niet alleen sterke cijfers over het pandemiejaar 2020 voorleggen, de Oostenrijker schetst in de aanloop naar de beleggersdag van 10 maart ook een optimistische outlook voor 2021. De omzet zou minstens 6 procent stijgen, wat de bedrijfswinst boven 300 miljoen euro moet tillen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud