Bekaert beperkt pandemiefactuur via besparingen

De fors gedaalde vraag naar autobanden nam in het eerste halfjaar een flinke hap uit de omzet van Bekaert. ©belga

De staaldraadverwerker Bekaert zag in de eerste jaarhelft de omzet met een vijfde dalen, vooral door de lagere vraag naar autobanden. Dankzij forse besparingen bleef de winstmarge toch ‘solide’.

Bekaert is een wereldleider in de verwerking van staaldraad en in coatingtechnologie. Zijn producten zijn in de meest diverse sectoren terug te vinden: van kabels om olieplatformen te verankeren over staalkoord om banden te versterken tot het mandje van een frituurketel.

Rubberversterking - het verstevigen van autobanden met staalkoord - is de grootste tak van de West-Vlaamse groep en daar vielen in de eerste jaarhelft de hardste klappen. Door de coronapandemie gingen autofabrieken tijdelijk dicht. Tijdens de lockdowns sloten ook de showrooms, zodat amper auto’s werden verkocht. In het tweede kwartaal daalde de vraag naar banden gemiddeld met 40 procent.

-40%
minder vraag naar banden
In het tweede kwartaal daalde de vraag naar banden gemiddeld met 40 procent. Staalkoord van Bekaert wordt gebruikt om auto- en vrachtwagenbanden te versterken.

Bij Bekaert resulteerde dat in de eerste zes maanden in een omzetdaling van 30 procent voor de tak Rubberversterking. In het tweede kwartaal kelderde de omzet zelfs met 43 procent.

Lockdown in India

Ook de overige divisies noteerden minder omzet, al was de afname daar minder groot. De omzet van de tak Staaldraadtoepassingen zakte met 15 procent door een combinatie van factoren. De lockdowns in India en Latijns-Amerika wogen, maar ook de zwakke vraag van de auto- en de olie- en gasmarkten. Ongunstige wisselkoersen tekenden voor 3 procent van de daling, terwijl ook de sluiting van twee verlieslatende fabrieken een impact had.

Specialty Businesses en de kabelfabrikant BBRG noteerden respectievelijk 9 en 6 procent minder omzet. Bij de eerste speelde de lagere vraag naar bouwproducten en vezeltechnologie. De markten van BBRG (mijnbouw, offshore-olie & gas, visserij en marine) werden minder getroffen door de coronacrisis.

De hele groep zag de omzet met 20 procent terugvallen tot 1,77 miljard euro. Bekaert blijft daarmee onder de verwachting: analisten hadden gemiddeld 1,84 miljard euro verwacht.

'Solide' winstmarge

Dankzij kostenbesparingen en een versnelling van het winstherstel in Staaldraadtoepassingen en BBRG wist Bekaert de impact van de pandemie op de rendabiliteit in te perken . De groep realiseerde een bedrijfswinst (ebit) van 92 miljoen, 27 procent minder dan de 126 miljoen een jaar eerder. Analisten vreesden een daling van 40 procent, tot 76 miljoen euro. De operationele winstmarge verzwakt van 5,7 tot 5,2 procent, wat volgens Bekaert nog altijd ‘solide’ is.

Door de aanhoudende onzekerheid over de coronapandemie is de zichtbaarheid beperkt, zodat Bekaert zich niet aan een prognose waagt.

Bij Rubberversterking halveerde de winstmarge ruimschoots, van 9,1 naar 3,9 procent. Staaldraadtoepassingen, de tweede grootste divisie, presteerde echter sterk met een winstmarge van 6 procent, bijna dubbel zoveel als een jaar geleden (3,5%). Dat was te danken aan een betere businessmix, het beperken van activiteiten met lage marges en doorgedreven kostenbesparingen. Dat speelde ook bij Specialty Businesses, waar de winstmarge verbeterde van 12 naar 12,9 procent. Voor de sterkste margeverbetering - van 2,6 naar 10,3 procent - tekende BBRG.

De nettowinst van de groep kende bijna een halvering, van 58 naar 33,3 miljoen euro.

'We verwachten een geleidelijk herstel van de bandenmarkten in de rest van het jaar. Voor de andere markten is het moeilijk om in de huidige omgeving voorspellingen te doen', zei interim-CEO Oswald Schmid tijdens een conference call. Door de aanhoudende onzekerheid over de coronapandemie is de zichtbaarheid beperkt, zodat Bekaert zich niet aan een prognose waagt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud