Bekaert: 'Businessklimaat gaat achteruit'

©BELGA

In de eerste negen maanden steeg de omzet van de staaldraadgroep iets harder dan verwacht, maar door toenemend protectionisme en onzekerheid wordt het vierde kwartaal naar verwachting minder goed.

Bekaert zag in de eerste negen maanden de geconsolideerde omzet met 2 procent stijgen tot 3,29 miljard euro. Dat is iets beter dan verwacht: analisten rekenden volgens Bloomberg op 3,28 miljard euro. De klim is zowel aan de prijsmix als aan gunstige wisselkoersbewegingen te danken.

De grootste impuls kwam van Rubberversterking, Bekaerts grootste divisie, waar de omzet met 5,2 procent steeg. Die toename is vooral aan China te danken, waar de volumes met meer dan 11 procent de hoogte ingingen.

De tak Staaldraadtoepassingen noteerde een omzetdaling van 2,4 procent die vooral te maken heeft met de economische onzekerheid in de automobiel-, andere industriële en landbouwmarkten.

Ook Specialty Businesses (o.m. bouwproducten) boekte een lagere omzet (-1,6%), maar Bridon-Bekaert Ropes Group zette 7 procent meer om dankzij een verbeterde product- en prijsmix in kabels en meer vraag uit sectoren als olie & gas, mijnbouw en hijskraantoepassingen.

Vooruitzichten

De vooruitzichten zijn echter somber. Bekaert verwacht een minder goed vierde kwartaal. 'Het businessklimaat vertoont in verschillende sectoren een neerwaartse trend door meer gesloten markten en aanhoudende onzekerheid', staat in het persbericht.

De groep verwacht een vertraging van de bandenmarkten, die in de eerste negen maanden goed standhielden. Gebruikelijke seizoenseffecten zullen spelen, maar Bekaert voorziet ook een voorraadafbouw doorheen de toeleveringsketen.

Het Zwevegemse bedrijf verwacht een verdere krimp in de staaldraadtoepassingen, vooral door de sociale protesten in Latijns-Amerika, invoerrechten en de wereldwijde economische vertraging. Voor Bridon-Bekaert Ropes Group blijven de businessomstandigheden uitdagend.

Alleen voor de bouwmarkten verwacht Bekaert geen verzwakking, al is er een gebruikelijke seizoensimpact in het vierde kwartaal.

Fabriekssluitingen

Omdat de tak Staaldraadtoepassingen last heeft van een aanhoudend lage vraag, sterke prijsconcurrentie en de invoerrechten heeft Bekaert besloten twee fabrieken te sluiten en de staaldraadmarkten die zij beleveren gedeeltelijk te verlaten. De fabriek in Shelbyville, Kentucky (VS) stopt tegen januari 2020, die in het Maleisische Ipoh sluit in maart 2020.

Ook Bridon-Bekaert Ropes Group grijpt in. De 'in-house rigging'-faciliteit in Dubai zal eind dit jaar sluiten. Voor de afwerking en de distributie van de hijskabels aan klanten in de Verenigde Arabische Emiraten zal BBRG een beroep doen op een externe partner.

Een andere maatregel is dat in de VS de slangendraadactiviteiten van de fabriek in Rome, Georgia verhuizen naar de staalkoordfabriek in Rogers, Arkansas.

Al die 'aanvullende herstructureringsmaatregelen' zullen ongeveer 50 miljoen euro aan eenmalige kosten met zich meebrengen.

Voor het herstructureringsprogramma in België, dat op 1 oktober van start ging nadat een akkoord werd bereikt met de vakbonden, heeft Bekaert een provisie van 30 miljoen euro aangelegd boven op de eenmalige kosten van 7 miljoen euro die al in het eerste halfjaar werden verrekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud