Bekaert-CEO zet bonden mes op de keel

©Wouter Van Vooren/ID

Terwijl de arbeiders van Bekaert woensdag het werk neerleggen, dreigt CEO Matthew Taylor ermee de herstructurering bij de staaltechnologiegroep desnoods zonder akkoord door te voeren.

In vier van de zes vestigingen van Bekaert  in Zwevegem, Moen, Deerlijk en Ingelmunster hebben de arbeiders woensdag het werk neergelegd nadat de vakbonden hebben opgeroepen tot een 24 urenstaking. Die oproep kwam er nadat de gesprekken over een sociaal plan bij de staaltechnologiegroep in het slop kwamen te zitten.

De bedienden en kaderleden van die vier sites werken grotendeels wel verder. Ook in de twee andere vestigingen die Bekaert in België telt, Wetteren en Aalter, wordt verder gewerkt.  

169
Kleiner jobverlies
Bekaert zegt bereid te zijn het jobverlies bij zijn vier West-Vlaamse vestigingen te beperken tot 169, in plaats van de eerder aangekondigde 250 banen.

Bekaert kondigde in maart aan dat het zijn fabriek in Moen sluit. Ook in de sites in Ingelmunster, Deerlijk en Zwevegem zou worden gesnoeid. De maatregelen bedreigen in totaal 250 banen. 

Sindsdien onderhandelen de bonden en de directie over een sociaal plan, maar die gesprekken verlopen bijzonder moeizaam. De bonden vrezen dat het sociaal plan dat in maart werd voorgesteld maar het begin is en dat Bekaert op termijn alle productie in ons land stopt.

Langzaamaanacties

Voor nu donderdag hebben de bonden en de directie nieuwe gesprekken gepland, nadat ze eind augustus voor het laatst om de tafel hadden gezeten. In de aanloop naar de nieuwe meeting hadden de vakbonden de directie gevraagd een signaal te geven waaruit moest blijken dat verder overleg zinvol zou zijn. Om hun punt kracht bij te zetten werd opgeroepen tot een 24 urenstaking en nieuwe langzaamaanacties in alle vestigingen van Bekaert.

Die kunnen Bekaert pijn doen. Sinds de groep in maart haar herstructureringsplannen aankondigde, wordt niet meer geproduceerd in de site in Moen, waar staalvezels voor betonversterking worden gemaakt. Ook in de andere vestigingen werd de voorbije maanden actiegevoerd. Eind juli schatte Bekaert de operationele verliezen door die acties op 5 miljoen euro. Nieuwe cijfers kon het bedrijf daar woensdag niet over geven.

Toegevingen

Matthew Taylor, CEO van Bekaert ©BELGA

In een brief die naar alle medewerkers werd verstuurd, reageerde CEO Matthew Taylor dat de directie zich wel degelijk bereid heeft getoond toegevingen te doen. Bekaert wil het aantal geplande ontslagen terugbrengen van 250 naar 169 arbeiders en bedienden. Tegelijk ging de directie in op de eis om een job te garanderen voor alle andere werknemers die worden getroffen door de herstructurering. 

Als we geen vooruitgang boeken, zien we ons genoodzaakt over te gaan tot het uitvoeren van de herstructurering met een sociaal plan zonder akkoord.
Matthew Taylor
CEO Bekaert

Dat resultaat werd niet geaccepteerd door de sociale partners, stelt Taylor. 'We spendeerden al zoveel tijd aan de onderhandelingen dat het ons onmogelijk lijkt hier ooit een akkoord over te vinden.' De topman benadrukt dat hij niet bereid is nog meer tijd te steken in verdere gesprekken over die twee punten van het sociale plan. Over de andere eisen kan donderdag wel worden gepraat. 

Al is er haast mee gemoeid, dreigt Taylor. 'Als we donderdag geen vooruitgang boeken op de andere punten, zien wij ons helaas genoodzaakt over te gaan tot het uitvoeren van de herstructurering met een sociaal plan zonder akkoord.'

De vakbonden toonden zich woensdag niet onder de indruk van Taylors boodschap. 'Dreigementen doen ons weinig', verklaarde Karel Hoorelbeke van de christelijke vakbond ACV aan het persagentschap Belga. 'Voor ons liggen alle opties nog open. Laat ons eerst een volledige dag onderhandelen afwachten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud