Bekaert dumpt topman staalkabeldochter

Matthew Taylor, ceo van Bekaert, wordt nu ook ceo van Bridon Bekaert ©Photo News

Staaldraadspecialist Bekaert neemt zijn sputterende staalkabeldochter Bridon Bekaert Ropes volledig over. Topman Bruno Humblet moet opstappen. Bekaert-CEO Matthew Taylor neemt het roer zelf in handen.

Matthew Taylor, de 58-jarige Brit die in 2014 als outsider aan het roer kwam van de West-Vlaamse staalkoord- en staaldraadspecialist Bekaert , staat niet bekend als een man met veel geduld. Het moet vooruit gaan en als er iets niet loopt zoals voorzien, dan grijpt hij in. Dat mocht ook de Belg Bruno Humblet ondervinden.

De voormalige financieel directeur en een van de sterkhouders van Bekaert gedurende vele jaren werd eind 2015 bevorderd tot CEO van Bridon Bekaert Ropes Group (BBRG), de staalkabeldochter van Bekaert. Die ontstond na de overname in datzelfde jaar van het Britse Bridon en de samenvoeging met de staalkabeldivisie van Bekaert. BBRG loopt echter niet zoals verwacht en Humblet moet opstappen.

Niet opgetogen

Taylor gaat het bedrijf zelf runnen. Hij koopt ook het belang over van 33 procent van het pensioenfonds van het onderwijzend personeel van de Canadese provincie Ontario, het Ontario Teachers' Pension Plan (OTPP). Taylor krijgt daardoor de volledige 100 procent in handen van BBRG. Hoeveel Bekaert betaalt, is niet gecommuniceerd.

Bruno Humblet wordt bedankt voor zijn diensten bij Bridon Bekaert ©Photo News

Taylor was duidelijk niet opgetogen over de prestaties van Humblet. 'Bij de oprichting van Bridon Bekaert waren we er ons van bewust dat we sterke tegenwind van zwakke markten zouden ondervinden en dat er integratie-uitdagingen zouden zijn', zegt Taylor. 'Hoewel er belangrijke inspanningen werden geleverd door het team, is Bridon Bekaert Ropes Group er nog niet in geslaagd om een consistente opwaartse trend en betere financiële prestaties neer te zetten', klinkt het koel. Exit Humblet.

Volgens Taylor zal de volledige controle van het bedrijf leiden tot meer synergieën tussen BBRG en Bekaert. Dat moet tot een ommekeer leiden, aldus nog Taylor, die Humblet bedankt 'als drijvende kracht in de oprichting en integratie van BBRG'.

Kabelspecialist

Bridon Bekaert Rope is de wereldmarktleider in gespecialiseerde stalen kabels voor de mijnbouw, de offshoresector, de scheepvaart en kranen en infrastructuur. Het telt 3.000 werknemers en negentien fabrieken verspreid over elf landen. Vorig jaar verhoogde het zijn omzet van 320 naar 455 miljoen euro. Het was daarmee goed voor 9 procent van de groepsomzet van Bekaert.

Bruno Humblet en zijn team zijn er niet in geslaagd een opwaartse trend en betere financiële prestaties neer te zetten bij Bridon Bekaert Ropes.
MattHEW Taylor
ceo Bekaert

Toch is BBRG een van Taylors zorgenkindjes. De afgelopen twee jaar liet de Bekaert-topman duidelijk verstaan dat de integratie niet loopt zoals verwacht.

Taylor belooft met Bekaert 'binnen de vijf jaar' 10 procent winstmarge (ebitmarge) te halen maar als BBRG niet loopt zoals het moet, zou dat wel eens langer kunnen duren. Taylor kon vorig jaar sowieso zijn resultaten van het beresterke 2016 niet herhalen. De ebitmarge van Bekaert zakte zelfs van 8,2 naar 7,3 procent.

BBRG bleef steken op een winstmarge van 3,3 procent. In 2016 was dat nog 4,1 procent. Dat had vooral te maken met de terugval van de activiteiten in de offshore olie- en gasindustrie en de aanhoudende prijsstijgingen van walsdraad, de grondstof voor de productie van stalen kabels.

Transformatieprogramma's

Of Taylor die problemen kan oplossen door het bedrijf volledig in handen te nemen, valt af te wachten. Verwacht wordt dat Taylor in sneltempo enkele 'transformatieprogramma's' op BBRG zal loslaten, programma's met ronkende namen die hij de afgelopen jaren ook binnen Bekaert lanceerde.

Die moeten leiden tot kostenefficiëntie, omzetgroei en margeherstel en zoals in het jaarverslag zo mooi staat de 'performantie van het segment progressief verhogen in de komende jaren'.

BBRG is trouwens niet de enige tegenwind die Taylor, na zijn eerste flitsende jaren, recent te verwerken kreeg. Hij heeft het moeilijk om de hogere grondstoffenprijzen door te rekenen en vorig jaar zag hij zijn marktaandeel in de lucratieve zaagdraad voor zonnepanelen in China in elkaar zakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud