Bekaert: 'Fabrieken draaien op normale niveaus'

Matthew Taylor, CEO van Bekaert ©Thomas De Boever

De staaltechnologiegroep krikte in 2019 door besparingen de winstmarge op en merkt voorlopig weinig impact van het coronavirus. Het aandeel herstelt fors.

De staaltechnologiegroep Bekaert   haalde over 2019 een omzet van 4,32 miljard euro, leren de jaarcijfers. Dat is een fractie meer dan over 2018 en grosso modo in lijn met de analistenconsensus.

De bedrijfswinst steeg dankzij de kostenbesparingen die CEO Matthew Taylor doorvoerde echter 15 procent naar 242 miljoen euro. Dat is iets beter dan de 236 miljoen die analisten verwachtten. Het analistenheir had de prognoses getemperd na een opvallend sombere update in november.

De marge verbeterde bijgevolg tot 5,6 procent, tegenover een dieptepunt van 4,9 procent over het barre jaar 2018. Beleggers sturen het aandeel 8 procent hoger. Let wel: sinds een sombere update in november was het aandeel met bijna een kwart gezakt.

BEKAERT TOPT SCHULDENBERG AF

Opmerkelijk: dankzij een ruime verdubbeling van de nettocashflow over 2019 - tot 524 miljoen euro - bouwde Bekaert de schulden fors af, van 1,15 miljard naar 977 miljoen euro. De schuldenberg beloopt nu nog 2,1 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda), van 2,7 keer eind 2018.

En misschien nog opmerkelijker: Bekaert drong de rentelasten met ruim een vijfde terug tot 66 miljoen euro. Het ultrasoepele rentebeleid van de Europese Centrale Bank liet de groep toe tot twee keer toe relatief schulden door goedkoper schuldpapier te vervangen: één keer via een 'klassieke' obligatie van 200 miljoen euro en één keer 320 miljoen via een 'Schuldschein', een specifiek op Duitse beleggers gericht schuldeffect. 

Na aftrek van rente- en 87 miljoen euro herstructureringslasten kwam de nettowinst uit op 41 miljoen euro of 0,73 euro. Gevolg: net als vorig jaar keert de staaltechnologiegroep bijna de volledige nettowinst uit via een stabiel brutodividend van 70 cent per aandeel. 

Beleggers keken vooral uit naar de prognose voor 2020, gelet op verkoopgolf die vorige week over de markten rolde uit vrees voor de impact van het coronavirus. China, waar de intussen mondiale gezondheidscrisis uitbrak, is een belangrijke markt voor de multinational. Bekaert splitst zijn omzet niet langer regionaal uit, maar in 2018 was het Verre Oosten goed voor een kwart van de verkopen. 

Bekaert houdt zich in de outlook traditiegetrouw op de vlakte, maar de groep meldt wel dat de fabrieken in China op 10 februari heropgestart werden.

'Wij opereren wereldwijd op vrij normale activiteitsniveaus en de toeleveringsketen verloopt tamelijk vlot',  stelt CEO Matthew Taylor. Toch volgt meteen een disclaimer: 'De zichtbaarheid op de impact die Covid-19 zou kunnen hebben op onze markten de komende maanden is beperkt'.

Wij opereren wereldwijd op vrij normale activiteitsniveaus en de toeleveringsketen verloopt tamelijk vlot
Matthew Taylor
CEO Bekaert

De belangrijkste omzet- en winstdraaier van Bekaert blijft de tak 'Rubberversterking', grotendeels de afdeling die staaldraad maakt om autobanden te versterken. Die krikte de omzet 2 procent op tot 1,95 miljard euro, de bedrijfswinst zakte licht naar 172 miljoen euro. Met 8,7 procent bleef de marge wel stevig. 

De tak 'Staaldraadtoepassingen', de staaldraad die Bekaert levert voor uiteenlopende toepassingen van champagnekurken en kapstokken tot kabelbanen en brassières, haalde een bescheiden winst van 51 miljoen op 1,45 miljard omzet. Taylor verwijst als verklaring voor de lage winstmarge van 3,4 procent naar de 'structureel zwakke prestatie' van enkele fabrieken. De fabrieken in het Amerikaanse Shelbyville en het Maleisische Ipoh gaan dicht, op de sites in Qingdao (China), Bradford (VK) en Proalco (Colombia) voerde Bekaert besparingen door.

Een lichtpunt was de probleemdochter Bekaert-Bridon Ropes Group (BBRG). Die wereldmarktleider in stalen kabels voor mijnbouw en offshore boekte 12 miljoen winst. De winstmarge blijft met 2 procent erg laag, maar het is wel de eerste tekenen van beterschap sinds Bekaert sinds de creatie van BBRG via de overname van Bridon eind 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud