Advertentie

Bekaert reduceert schuldenberg tot molshoop

©BELGA

Bekaert-CEO Oswald Schmid legt twee maanden na de beleggersdag de lat voor de winstmarge al hoger.

Voor de liefhebbers van suspens eerst deze disclaimer: een grote verrassing is het halfjaarrapport van Bekaert niet meer. CEO Oswald Schmid had begin juli al 'gewaarschuwd' dat de bedrijfswinst over het eerste halfjaar met een verdrievoudiging ten opzichte van de pandemische eerste helft van 2020 ruim beter dan verwacht was. Het volledige rapport ligt logischerwijs in lijn met die boodschap (zie tabel onderaan).

Een belangrijke factor voor de uitzonderlijke winstmarge van 12 procent over de eerste jaarhelft is een boekhoudkundig voorraadeffect: bij de verkoop van staalkoord put Bekaert via het FIFO-systeem ('first in, first out') eerst uit de voorraad relatief goedkoop ingekochte walsdraad, wat in periodes van zeer scherpe prijsstijgingen zoals nu eenmalig de winstmarge een boost geeft.

+49%
Met gierende banden
Het aandeel Bekaert is sinds Nieuwjaar met bijna de helft gestegen.

Om beleggers duidelijk te maken dat FIFO niet de enige factor achter het sterke kwartaal is, verhoogt Schmid in het halfjaarverslag nu de doelstelling voor de winstmarge doorheen de conjunctuurcyclus tot 9 à 11 procent. De verhoging is frappant: pas twee maanden geleden op de beleggersdag legde Schmid de lat op 8 à 10 procent.

Een andere opvallende vaststelling in het rapport: Bekaert bouwt in sneltreintempo de schulden af. Die kwamen eind juni uit op 519 miljoen euro, tegenover 955 miljoen vorig jaar. Sinds begin dit jaar topte de groep dankzij 180 miljoen nettocashflow de schulden nog eens met 85 miljoen af, ook al vloeide dit voorjaar voor 60 miljoen euro dividend naar de aandeelhouders.

De schulden belopen nu nog maar 0,7 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), tegenover 2,5 keer vorig jaar.

Voor heel 2021 verwacht Bekaert nu op 4,6 miljard euro omzet - tegenover 3,8 miljard over 2020 - minstens 10 procent marge te halen. Ergo: minstens 460 miljoen euro bedrijfswinst, een toename van net geen 70 procent tegenover de 272 miljoen in 2020.

Het aandeel Bekaert klimt met 2 procent naar 40,22 euro en is dankzij de sterke resultaten sinds Nieuwjaar nu 49 procent gestegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud