Bekaert incasseert tik na winstalarm

Bekaert-topman Matthew Taylor. ©Thierry du Bois

De staalkoordspecialist Bekaert heeft, een week voor de publicatie van de jaarcijfers, al voorlopige resultaten over 2014 gepubliceerd. Die moeten het marktoptimisme, dat het bedrijf meent te bespeuren, temperen. Vooral de winstprognoses blijken al te rooskleurig te zijn.

In principe komt Bekaert volgende week vrijdag, 27 februari, met zijn jaarresultaten naar buiten. Maar het bedrijf maakt zich zorgen over de te optimistische toon die het opmerkt bij enkele recente analistenrapporten. Daarin worden sterke resultaten voorspeld voor het vierde kwartaal.

Maar dat optimisme is ongegrond, klinkt het. 'Zoals aangegeven verzwakten de staalkoordactiviteiten in China bij het jaareinde van 2014', klinkt het in een persbericht. 'Dat tastte enkele belangrijke prestatie-indicatoren in onze jaarresultaten aan, vergeleken met de meest recente inschattingen van analisten.'

China zal duidelijk in 2015 een belangrijke kopzorg blijven
KBC Securities

Het aandeel Bekaert had in december even een tik gekregen, na een waarschuwing van de Chinese rivaal Shougang. Maar sindsdien was de beurskoers vlot hersteld. Dat lijkt voorbarige geweest te zijn. Donderdag gaat het aandeel Bekaert 7 procent lager op Euronext.

KBC Securities stipt aan dat het aandeel sinds midden januari 15 procent gestegen was, 'blijkbaar speculerend op beter dan verwachte resultaten'. 'Wij waren en blijven voorzichtig over de Chinese staalkoordactiviteiten gelet op de overcapaciteit en de prijzendruk. En China blijft duidelijk een belangrijke kopzorg in 2015.'

Consensus

1,51 euro
De winst per aandeel die Bekaert in het vooruitzicht stelt. De analistenconsensus ligt op een winst per aandeel van 1,64 euro.

Om het beleggersenthousiasme te temperen publiceerde Bekaert nu al de 'prestatie-indicatoren', 'voorafgaand aan de officiƫle goedkeuring van de jaarresultaten door de raad van bestuur'. Het gaat dan om de omzet (3,2 miljard euro), de brede bedrijfswinst of ebitda (342 miljoen euro), de bedrijfswinst of ebit (171 miljoen euro) en de winst per aandeel (1,51 euro).

Een vergelijking met de analistenconsensus die Bloomberg bijhoudt, leert dat Bekaert vooral wil waarschuwen voor een lagere (bedrijfs)winst. De consensus gaat uit van een omzet van 3,2 miljard euro, een ebitda van 336,3 miljoen euro, een bedrijfswinst van 182,4 miljoen euro en een winst per aandeel van 1,64 euro.

Marge

Dat betekent dat Bekaert nog steeds beduidend beter zal presteren dan in 2013, toen de bedrijfswinst stokte op 137 miljoen euro. Maar net als over 2013 is de tweede jaarhelft duidelijk zwakker dan de eerste. Over de eerste jaarhelft boekte Bekaert 118 miljoen bedrijfswinst, een stijging met een derde tegenover de 89 miljoen in 2013.

In de tweede jaarhelft zou de bedrijfswinst zo op 53 miljoen blijven steken, nauwelijks een verbetering tegenover de 48 miljoen in de tweede helft van 2013. Anders gesteld: de ebit-marge is in de tweede jaarhelft tegenover de eerste ruim gehalveerd, van 7,3 procent naar 3,3 procent.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud