Bekaert somber over toekomst

Matthew Taylor, ceo van Bekaert ©Photo News

De staaltechnologiegroep boekte in het eerste halfjaar 126 miljoen euro bedrijfswinst, evenveel als verwacht. Maar topman Matthew Taylor is niet optimistisch over de toekomst.

Bekaert  boekte in de eerste helft 2,218 miljard euro omzet, een stijging van 2,9 procent. De onderliggende bedrijfswinst bedroeg 126 miljoen euro, een toename van 14 procent. Dat geeft een marge op omzet van 5,7 procent. De brutobedrijfswinst klokte af op 239 miljoen euro, of 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 58 miljoen euro.

Bekaert voldoet daarmee aan de verwachtingen van de analisten. Zij hielden gemiddeld rekening met 2,2 miljard euro omzet en een recurrente bedrijfswinst van 124 miljoen euro. Netto was 64 miljoen euro verwacht, of 24 miljoen meer dan de nettowinst voor het volledige vorig jaar. 

De vraag naar staalkoord voor de bandenmarkt kende in het tweede kwartaal een vertraging. De vraag naar staaldraad was zwak. Bekaert zegt in de eerste helft ook te hebben geleden onder de handelsspanningen.

Negatieve trend

Topman Matthew Taylor was niet optimistisch over de toekomst. 'De businessomstandigheden vertonen in verschillende sectoren een negatieve trend als gevolg van aanhoudende onzekerheid', zegt hij in een persbericht. Hij ziet de landbouw-, automobiel-, en industriële markten, sectoren waar hij met zijn staaldraad- en staalkoordactiviteiten heel actief is, niet opveren in de nabije toekomst. Hij verwacht dat de banden- en bouwmarkten standhouden, 'maar met de gebruikelijke seizoenseffecten in de tweede helft van het jaar'.

Taylor zegt de economische tegenwind te zullen compenseren met kostenbesparingen. Hij blijft focussen op een marge van 7 procent op middellange termijn. Wat die middellange termijn inhoudt, preciseert hij niet. Vorig jaar was die blijven steken op 4,9 procent, ver verwijderd van de 10 procent die de directie enkele jaren geleden vooropstelde.

Bekaert kondigde begin dit jaar een herstructurering aan waarbij 250 mensen hun job verliezen. De fabriek in Moen zou daarbij sluiten omdat Bekaert de productie naar Tsjechië wil verhuizen. De onderhandelingen over het sociaal plan lopen nog. Taylor zegt de kosten van dat plan nog niet te kunnen inschatten. De kosten daarvan zijn dus nog niet opgenomen in de halfjaarcijfers. Stakingen en langzaamaanacties hadden een impact op de cijfers. Er werd wel een bijzondere waardevermindering geboekt van 1,7 miljoen euro.

Bij Bekaert in België werken ruim 1.900 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud