Bekaert trekt spurt na sterk 2020

Bekaert slaat munt uit de sterk aanpikkende vraag naar staalkoord om autobanden te versterken. ©REUTERS

Sterke jaarcijfers en dito vooruitzichten jagen het aandeel van de staaltechnologiegroep stevig hoger.

Bekaert is het pandemiejaar met crisismanager Oswald Schmid, net gepromoveerd van interim-CEO naar volwaardig CEO, opmerkelijk goed doorgekomen.

De omzet daalde iets minder dan gevreesd, met 10 procent tot 3,77 miljard euro. En vooral: de bedrijfswinst steeg 13 procent naar 272 miljoen euro, de winstmarge verbeterde van 5,6 naar 7,2 procent. Analisten hoopten op een stabilisatie van de jaarwinst.

Over het eerste halfjaar kromp de bedrijfswinst nog ruim een kwart tot 92 miljoen. Over de tweede jaarhelft verbeterde de bedrijfswinst dankzij het vraagherstel en de doorgevoerde besparingen jaar op jaar met 56 procent naar 181 miljoen euro. De winstmarge ging van 5,5 naar 9 procent, het beste cijfer in jaren.

Opvallend was vooral de sterke prestatie van de sterkhouder van de groep, Rubberversterking (zie tabel onderaan). Die wereldmarktleider in staalkoord voor de versterking van banden leverde 144 miljoen euro bedrijfswinst aan, ruim meer dan de 111 miljoen die analisten verwachtten.

Ook Bekaert-Bridon Ropes Group (BBRG) presteerde opvallend sterk, met een ruime verdrievoudiging van de winstmarge tot 7,9 procent. De specialist in stalen kabels voor mijnbouw- en offshoretoepassingen was de voorbije jaren het zorgenkind van de groep.

Netto verdrievoudigde de winst tot 135 miljoen euro of 2,27 euro per aandeel. In lijn met de politiek om ongeveer 40 procent van de winst uit te keren, gaat het dividend ook maal drie tot 1 euro bruto per aandeel. De balans laat dat toe: dankzij een sterke cashflow zakten de schulden over het voorbije boekjaar met ruim een derde, tot 604 miljoen euro of 1,3 de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen.

Vooruitzichten

Ook voor 2021 schetst Bekaert optimistische vooruitzichten. De omzet zou 6 procent stijgen tot 'minstens 4 miljard euro'. En de al sterk verbeterde winstmarge - 7,2 procent over 2020 dus - zou nog eens met ongeveer een half procentpunt stijgen. Met andere woorden: ongeveer 7,7 procent marge op 4 miljard omzet zou zich in ruim 300 miljoen euro bedrijfswinst moeten vertalen.

Die vooruitzichten helpen het aandeel Bekaert in Brussel woensdag tot 6,7 procent hoger naar 33,28 euro. Waarmee ook op de beurs de pandemie duidelijk verteerd is (zie grafiek).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud