Beurswaakhond onderzoekt Nyrstar

De zinksmelter van Nyrstar in het Australische Port Pirie ©nyrstar

De FSMA onderzoekt of Nyrstar inbreuken heeft gepleegd op de financiële wetgeving. 'De communicatieverstrekking door de zinkgroep is al langer een belangrijk aandachtspunt', zegt de beurswaakhond.

De FSMA gaat een onderzoek instellen naar de informatie die de Belgische zinkgroep Nyrstar verstrekte over de verwachte winstbijdrage en de totale kostprijs van de Australische smelterij Port Pirie, die het goudhaantje van de groep moest worden, en over de solvabiliteits- en liquiditeitspositie van de vennootschap eind 2018. Zo wil de Belgische beurswaakhond onderzoeken of inbreuken zijn gebeurd op de financiële wetgeving.

Nyrstar werd vorig jaar voor een prikje overgenomen door de Zwitserse grondstoffenhandelaar Trafigura. Die bracht alle activa van het met schulden overladen Nyrstar, waaronder de rendabele fabriek in Balen, onder in een nieuw Brits bedrijf. De kleine aandeelhouders bleven achter met een schamel belang van 2 procent.

Van het trotse multinationale beursgenoteerde zinkbedrijf bleef niets over dan een lege beursschelp. Volgens de minderheidsaandeelhouders pluimde Trafigura - dat zowel leverancier en klant als financier en aandeelhouder was van Nyrstar - het bedrijf de afgelopen jaren leeg.

Niet de eerste keer

De FSMA trad al op in het Nyrstar-dossier. Zo werd de notering in april vorig jaar geschorst tot de vennootschap aan de markt de nodige informatie ter beschikking stelde over de omvang van de herstructurering.

Vorig jaar publiceerde de beurswaakhond ook een waarschuwing, omdat de aandeelhouders over onvoldoende informatie beschikten om de jaarrekeningen goed te keuren.

Het directiecomité van de FSMA besliste in september bovendien om de auditeur met een administratiefrechtelijk onderzoek te gelasten naar de informatieverstrekking door Nyrstar. Dat onderzoek spitste zich in eerste instantie toe op de informatieverstrekking over de commerciële relatie met Trafigura. Nu wordt het uitgebreid met twee bijkomende luiken.

De minderheidsaandeelhouders hebben al een tijdje kritiek op de FSMA, omdat die volgens hen te weinig actie onderneemt in het dossier.

Algemene vergadering online

Dinsdag vindt een algemene vergadering plaats van Nyrstar, maar waarschijnlijk wordt het quorum niet bereikt. Op de online vergadering - de coronacrisis staat een 'fysieke' aandeelhoudersvergadering niet toe - kunnen tot grote ontevredenheid van de minderheidsaandeelhouders geen vragen worden gesteld.

Op 30 juni plant Nyrstar alvast een nieuwe algemene vergadering, opnieuw online. Dan is het wel mogelijk interactief vragen te stellen en te stemmen. De algemene vergadering is van levensbelang voor het overleven van 'oude Nyrstar', want er zal worden beslist over de liquidatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud