Beurswaakhond vraagt Nyrstar vereffening uit te stellen

©Hollandse Hoogte

De FSMA wil dat Nyrstar wacht met de beslissing over de vereffening van de vennootschap, tot er een juridische uitspraak komt in het debacle met de minderheidsaandeelhouders.

Dinsdag is een bijzondere en gewone algemene vergadering gepland van het beursgenoteerde Nyrstar, waar beslist zou worden over de liquidatie van de Belgische zinkgroep. Nu vraagt de beurswaakhond FSMA om de beslissing over de vereffening van de vennootschap minstens drie maanden uit te stellen, tot in het dispuut met de minderheidsaandeelhouders een definitieve rechterlijke beslissing is gevallen. 

Die minderheidsaandeelhouders willen alles uit de kast halen om de liquidatie door de Zwitserse grondstoffenhandelaar Trafigura - die zowel leverancier en klant als financier en aandeelhouder is - te vermijden. Ze klagen al ruim een jaar 'het gebrek aan transparantie' van Trafigura aan en dienden ook een claim in van 1 miljard euro. 

De oude aandeelhouders zijn niet te spreken over hoe Trafigura Nyrstar voor een prikje - een symbolische euro - binnenhaalde. Dat bracht alle activa van het met schulden overladen Nyrstar, waaronder de rendabele fabriek in Balen, onder in een nieuw Brits bedrijf. De kleine aandeelhouders bleven achter met een schamel belang van 2 procent.

Eerder op dinsdag schortte de FSMA de handel in het Nyrstar-aandeel op, in afwachting van het persbericht.

NYRSTAR: HOW DID WE GET HERE?

Hoe is een bedrijf dat eigenaar is van de rendabele Balense zinksmelter met een lange en rijke geschiedenis tot centjesaandeel kunnen verworden? Cruciaal om die neergang te begrijpen is de mislukte strategie van ex-CEO Roland Junck, die de smelters van de groep niet naar waarde schatte en in een poging tot 'verticale integratie' voor flink geld een lappendeken van zinkmijnen kocht

Die mijnen leverden nooit de verhoopte cashflow op en werden nagenoeg allemaal verkocht of opgedoekt. Wat wel bleef, was de bijbehorende schuldenlast: een schuldenlast die door de tegenzittende conjunctuur en de vertraging van de reconversie van de smelter in het Australische Port Pirie uiteindelijk ver boven de cashflow uittorende.

Met als eindpunt de schuldherschikking die de aandeelhouders uitwiste, een eindpunt waar beleggers tegen de achtergrond van snoeiharde analistenrapporten op hadden geanticipeerd door het aandeel Nyrstar tot speculatief speeltje te reduceren

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud