Advertentie

Bombardier Brugge houdt hart vast

Bombardier Brugge ©Stefaan Temmerman

De Canadese treinbouwer Bombardier schrapt 7.500 jobs of een tiende van het personeel. De onrust in de Brugse fabriek is groot.

Bombardier wil tegen eind 2018 wereldwijd 7.500 banen schrappen. De aankondiging tot herstructurering bij Bombardier veroorzaakt grote ongerustheid bij het personeel in Brugge. 'We zijn heel, heel ongerust' zegt Luc Logghe van ACV Metea. 'Deze namiddag is er personeelsvergadering en ik vrees dat er vandaag niet meer zal worden gewerkt. De directie kan ons niets beloven en laat ons volledig in de onduidelijkheid'.

We zijn heel ongerust. We vangen signalen op dat het megaorder van de NMBS naar Frankrijk zou kunnen gaan.
ACv Metea Luc Logghe

Volgens Logghe heeft Brugge zijn bijdrage aan de vorige wereldwijde herstructurering van begin dit jaar - waarbij 7.000 jobs werden geschrapt - al geleverd. Logghe: 'Dit jaar zijn al 100 arbeiders weggegaan onder wie 15 gedwongen. Bij de bedienden gaan 55 van 59 ingenieurs weg'.

Concurrentie van Franse vestiging

Logghe zegt signalen te hebben opgevangen dat de afwerking van het recente mega-order van de NMBS voor de bouw van 445 dubbeldektreinen mogelijk naar de Franse Bombardier-fabriek in Crespin verhuist. 'Ze zijn daar in elk geval een deel van de ateliers aan het vrijmaken en ze doen al engineering voor het contract.'

Als dat order effectief verhuist, zou dat volgens Logghe de doodsteek betekenen voor Brugge. 'Ik heb deze morgen aan de directie gevraagd of Brugge de NMBS-bestelling mag afwerken en men heeft ja gezegd. Maar ik mocht het niet in mijn verslag zetten voor de werknemers. Dat zegt veel. Het feit dat alle ingenieurs is gevraagd om vrijwillig te vertrekken, is ook een duidelijk signaal. Eigenlijk is dat een moord met voorbedachte rade.'

'Het is nog niet duidelijk in welke mate Brugge, getroffen zal worden door de beslissing', reageert woordvoerster Mieke Delarivière van Bombardier Brugge. 'We hebben het nieuws ook deze ochtend vernomen en er is ons gezegd dat er de komende weken meer duidelijkheid komt. Meer kan ik niet zeggen.'

Groot NMBS-order

Bombardier Brugge telt 500 werknemers, van wie 250 arbeiders en 250 bedienden. Maar door het gebrek aan voldoende orders ligt de economische werkloosheid bij de arbeiders op bepaalde momenten op 50 procent. Brugge haalde vorig jaar een grote bestelling binnen van de NMBS. Samen met Alstom gaat de fabriek 445 dubbeldekrijtuigen bouwen. Bombardier bouwt 65 stuurpostrijtuigen en 290 passagiersrijtuigen. Alstom bouwt 90 gemotoriseerde koprijtuigen. Tegen eind dit jaar levert Brugge de preseries en volgend jaar volgen de testritten op het Belgische spoor. De serieproductie start pas in 2018 en zal drie jaar in beslag nemen.

Het order van de NMBS is superbelangrijk voor de overleving van Brugge, maar toch garandeert het maar werk voor 65 procent van het personeel. De bestelling van 445 rijtuigen heeft een contractwaarde van 1,3 miljard euro. Er is een raamakkoord tussen Bombardier en de NMBS voor een optie tot 1.362 dubbeldektrijtuigen, goed voor 3,3 miljard euro.

De twee hakbijloperaties bj Bombardier zijn het werk van Alain Bellemare, die pas in februari zijn taak als CEO opnam. De belangrijkste opdracht die hij meekreeg was het herstel van de rendabiliteit van de gediversifieerde groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud