Advertentie

Bombardier dicht bij megaorder NMBS

Lassers bij Bombardier Brugge ©Photo News

Het ziet er naar uit dat de Bombardier-fabriek in Brugge zeker op middellange termijn uit de gevarenzone is. In combinatie met Alstom is het de enige weerhouden kandidaat voor een groot order bij de NMBS.

De combinatie Alstom-Bombardier is de enige kandidaat die geselecteerd werd voor een grote bestelling dubbeldektreinen voor de NMBS. Dat heeft minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) woensdag gezegd in de Kamer. Dat betekent dat Alstom-Bombardier in poleposition ligt, maar het contract ter waarde van 3 miljard euro is nog niet binnen.

Voor de Bombardier-vestiging in Brugge is de bestelling van levensbelang. "Ze is broodnodig voor onze toekomst. Zonder de bestelling wordt het heel moeilijk om de vestiging open te houden", zegt HR-directeur Matthieu Steelandt.

Maar Bombardier zegt er alles aan te zullen doen om het contract binnen te halen. De NMBS is het bestek aan het finaliseren, waarna Alstom-Bombardier een offerte kan doen. Steelandt hoopt in de eerste jaarhelft nog duidelijkheid te hebben.

Er zijn echter nog een aantal struikelblokken, zo blijkt uit het antwoord dat Galant in de Kamer gaf op een vraag van Wouter Raskin (N-VA). Zo loopt er nog een beroep bij de Raad van State tegen de selectiebeslissing.

Daarnaast is het bekend dat de Belgische spoorbedrijven voor een grote besparingsuitdaging staan. Wat het effect daarvan op de megabestelling zal zijn, is niet duidelijk. 'Het nieuw budgettaire kader dat voor Infrabel en de NMBS werd vastgelegd, zou een invloed kunnen hebben', aldus Galant.

De nieuwe dubbeldektreinen zouden tussen 2017 en 2025 geleidelijk ingezet worden om de toekomstige reizigersgroei op te vangen. Volgens Galant werd echter nog niet over de leveringsplanning van het materieel onderhandeld met Alstom-Bombardier. 'De datum waarop de eerste voertuigen zullen worden geleverd, ligt dus nog niet vast. Het is echter niet erg waarschijnlijk dat zij in 2017 in dienst zullen kunnen worden genomen'.

De NMBS zegt niets toe te voegen te hebben aan het antwoord van de minister.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud