Advertentie

Bombardier-vakbonden maandag op de koffie bij Peeters

In Brugge hopen ze dat Bombardier alsnog een order van De Lijn in de wacht sleept. ©BELGA

Nadat de directie van trein- en trambouwer Bombardier vrijdag is ontvangen door minister van Werk Kris Peeters (CD&V), is het maandag de beurs aan de vakbonden.

Peeters zat vrijdag samen met CEO Per Allmer om de situatie bij Bombardier Brugge, waar volgens de bonden tot 200 banen op het spel zouden staan, te bespreken. De minister kreeg te horen dat Bombardier de huidige akkoorden zal respecteren, wat zou betekenen dat er minstens tot 2021 werk zal zijn voor 250 arbeiders. In totaal werken er 480 mensen bij Bombardier in Brugge.

Het vakbondsfront is tevreden met de stappen die minister Peeters heeft gezet, al blijven de bonden wel nog met vragen zitten over het behoud van de kernactiviteiten, de tewerkstelling en de toekomstperspectieven.

Stad

Ook vanuit Brugge is er tevredenheid. Kamerlid en schepen in Brugge Franky Demon (CD&V) stelde donderdag nog enkele vragen aan minister Peeters, vooral rond de bestelling van M7-rijtuigen door de NMBS. 'We blijven hopen dat het order van de M7-treinstellen uitgevoerd zal worden in Brugge', zegt Demon. 'Ik ben blij met het overleg dat minister Peeters is aangegaan met de verschillende partijen.'

We zijn tevreden met de verklaringen van de federale regering omdat dit de zekerheid geeft dat de dubbeldekrijtuigen voor de NMBS in Brugge kunnen worden afgewerkt.
Renaat Landuyt
Burgemeester Brugge

Demon hoopt ook dat er schot komt in de bestelling van De Lijn. De Raad van State vernietigde onlangs de toewijzing van een miljoenenorder voor de bouw van tramstellen aan het Spaanse CAF. Er wordt gehoopt dat die bestelling alsnog naar Brugge gaat.

'Als stadsbestuur zijn we alvast tevreden met de verklaringen van de federale regering omdat dit de zekerheid geeft dat de dubbeldekrijtuigen in Brugge kunnen worden afgewerkt', zegt burgemeester Renaat Landuyt. 'Nu is het uitkijken of ook de Vlaamse regering een positief signaal geeft en waakt over de eerlijke behandeling van de orders van trams door De Lijn. Bombardier verdient hier ook een eerlijke kans, zoals de Raad van State al door zijn schorsingsarrest onderstreepte.'

Herstructurering

Dinsdag maakten de vakbonden bekend dat Bombardier een drie-ledige strategie hanteert voor de site in Brugge. Die zou gerund gaan worden vanuit Frankrijk, de las- en schilderactiviteiten zouden verdwijnen en de helft van de oppervlakte zou worden verkocht. De vraag wordt hardop gesteld of dit, na jaren van herstructureringen en technische werkloosheid, het einde zou kunnen betekenen voor de Brugse vestiging.

Op 28 februari volgt een Europese ondernemingsraad in Belfast, op 3 maart zou Bombardier Brugge de details krijgen van de herstructurering. In Brugge zouden 250 van de bijna 500 jobs op het spel staan, zo berekenden de bonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud