Boskalis boekt meer omzet maar minder winst

©Foto Boskalis

Het Nederlandse bagger- en havendienstenconcern Boskalis heeft in het eerste halfjaar een hogere omzet geboekt dan een jaar eerder, maar de winst kwam lager uit. Boskalis geeft ook voor het eerst een becijferde winstprognose voor het hele jaar en ook die gaat uit van een winstdaling. Positief is wel dat het orderboek tot een record is aangedikt.

Boskalis boekte in de eerste zes maanden een recordomzet van 1,4 miljard euro, flink meer dat de 1,25 miljard van een jaar eerder en ook meer dan analisten hadden verwacht (1,365 miljard). De stijging is deels te danken aan de consolidatie van de eind 2011 overgenomen droge infrastructuuractiviteiten van MNO Vervat.

Winstmatig presteerde Boskalis minder goed: de bedrijfskasstroom (ebitda) bedroeg 255 miljoen euro en de bedrijfswinst 145,8 miljoen euro, wat in beide gevallen minder is dan vorig jaar (respectievelijk 276,8 en 162,9 miljoen). De consensusverwachting van analisten lag ook hoger, op 265 en 148 miljoen euro. Boskalis schrijft de winstdaling toe aan ‘lagere resultaten in de segmenten Baggeren, Maritieme Infrastructuur en Droge Infrastructuur. In de segmenten Harbour Towage en Salvage, Transport & Heavy Lift was daarentegen sprake van een goed eerste halfjaar met een hoog activiteitenniveau en een toename van het bedrijfsresultaat.’ Netto houdt Boskalis 102,5 miljoen euro over, iets minder dan verwacht (105 miljoen).

Het orderboek is in het eerste halfjaar wel mooi aangedikt, van 3,489 tot 3,753 miljard euro, een recordhoogte. ‘De goed gevulde orderportefeuille biedt perspectief voor de bezetting van de schepen in de rest van het jaar’, zegt ceo Peter Berdowski in het halfjaarrapport.

Het Nederlandse concern verwacht dat de bedrijfsontwikkeling in het tweede halfjaar in lijn zal zijn met het eerste en schuift een prognose van circa 210-230 miljoen euro voor de nettowinst naar voor. Het jaar 2011 had nog 254,3 miljoen euro winst opgeleverd. Vooral de baggeractiviteit, die voor bijna de helft van de omzet tekent, kampt met lagere marges.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud