opmerkelijk

Brand kost Umicore bijna 10 miljoen euro bedrijfswinst

Als gevolg van de brand ligt de smelter van Umicore in Hoboken tot begin augustus stil. ©Wim Kempenaers

De brand die op 3 juli uitbrak in een randinstallatie van de smelter van Umicores recyclagefabriek in Hoboken heeft een impact van iets minder dan 10 miljoen euro op de recurrente bedrijfswinst (rebit) van 2019.

Dat laat het bedrijf weten in een persbericht.

De brand werd veroorzaakt door een elektrische storing in de motor van de transportband die de smelter voedt. De band en de behuizing ervan moeten worden vervangen. 'De oven van de smelter en de andere kritieke delen van de productie-installaties op de site bleven volledig intact', benadrukt Umicore.

De smelter kan echter niet werken tot de toevoerinstallatie is hersteld. De herstellingswerken nemen ongeveer vier weken in beslag. De smelter moet dus begin augustus weer kunnen draaien. 'Intussen zet de rest van de fabriek haar activiteiten verder en worden de tussenproducten verwerkt. De leveringen aan klanten blijven doorgaan.'

De financiële impact houdt zowel rekening met het verlies aan volume door de stilstand van de smelter als met 'de herstelkosten die onder het eigen risico van de verzekeringspolis vallen'.

De brand had een verwaarloosbare milieu-impact en niemand raakte gewond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud