Brexit duwt British Steel naar rand van afgrond

De fabriek in Scunthorpe in Noord-Engeland. ©AFP

De staalproducent heeft een overheidslening van tientallen miljoenen nodig, of zo'n 25.000 jobs dreigen verloren te gaan.

De Britse staalgroep British Steel, de tweede grootste van het land, staat aan de rand van het faillissement. Als het bedrijf dinsdagmiddag geen noodlening van 30 miljoen pond (zo'n 38 miljoen euro) van de overheid krijgt, dreigen zo'n 25.000 jobs verloren te gaan. Dat hebben anonieme bronnen aan het persagentschap Reuters gezegd.

Vooral de onzekerheid over de brexit doet het bedrijf de das om. British Steel worstelt met een dalende vraag en het zwakke pond. Het stelt zo'n 5.000 mensen tewerk, vooral in de fabriek in Scunthorpe in Noord-Engeland. Bij de toeleveranciers worden zo'n 20.000 jobs bedreigd.

De voorzitter van British Steel is de Luxemburger Roland Junck, die eerder CEO was van het Belgische zinkbedrijf Nyrstar. 

'Overheid moet ingrijpen'

De staalgroep had de overheid in eerste instantie een lening van 75 miljoen pond gevraagd. Dat bedrag werd verlaagd nadat de investeringsgroep Greybull had aangekondigd meer geld in het staalbedrijf te steken. Nog geen twee weken geleden kreeg British Steel nog een lening van 100 miljoen pond van de overheid om een Europese uitstootrekening te betalen.

Duizenden arbeiders en hun families hangen af van deze belangrijke industrie.
Gill Furniss
Woordvoerder Labour

De Britse politieke partij Labour roept de regering op de lening te verstrekken. 'Duizenden arbeiders en hun families hangen af van deze belangrijke industrie in een deel van het land dat al decennia niet genoeg steun en investeringen van de overheid krijgt', zei Gill Furniss, een woordvoerder van de partij. Ook vakbonden willen dat de overheid ingrijpt om de banen in het noorden van het land te behouden.

Zorgen voor Fransen

De zwarte financiƫle wolken leiden ook tot bezorgdheid in Frankrijk, waar British Steel onlangs de Noord-Franse staalfabriek Ascoval overnam. Ascoval was de afgelopen maanden nog een overnameprooi van de Frans-Belgische groep Altifort, maar die plannen werden door de rechter geannuleerd.

Greybull Capital kocht British Steel in 2016 voor een symbolische euro van het Indiase Tata Steel, dat af wou van de verlieslatende tak. Daardoor werden duizenden jobs gered.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect