Brits onderzoek naar fraude bij eigenaar van Duffelse en Luikse fabrieken

De Brits-Indiase staalmagnaat Sanjeev Gupta wordt op de rooster gelegd voor zijn banden met de gekapseisde financier Greensill Capital. ©AFP

De Brits-Indiase metaalmagnaat Sanjeev Gupta heeft een onderzoek naar vermoedelijke fraude en witwassen aan zijn been. Ook zijn banden met de gekapseisde financier Greensill Capital worden onder de loep genomen.

Het Britse Serious Fraud Office - het equivalent van de financiële sectie van het parket - legt GFG (Gupta Family Group) Alliance op de rooster.

Dat is de Britse groep boven het aluminiumbedrijf Alvance en de staalgroepen Liberty Steel en InfraBuild. De eigenaar is de Brits-Indiase magnaat Sanjeev Gupta.

De Britten voeren een onderzoek naar vermoedelijke fraude, frauduleuze handel en het witwassen van geld. Passeren ook de revue: Gupta's banden met de gekapseisde financier Greensill Capital

Greensill werkte als financieel tussenpersoon tussen bedrijven en hun klanten. Het schoot uitgaande facturen voor, zodat de bedrijven niet moesten wachten op het geld van de klant. Volgens de Britse krant Financial Times liet een van Gupta's bedrijven Greensill meerdere facturen uitbetalen voor producten die niet geleverd werden. De magnaat ontkent iets verkeerds gedaan te hebben.

Greensill ging begin maart failliet door problemen met het terugbetalen van miljardenkredieten. Omdat GFG Alliance miljarden heeft getankt bij Greensill rijzen vragen over de toekomst van Gupta’s staalimperium.

Volgens geruchten onderhandelt de zakenman over een lening van 200 miljoen pond met de investeringsmaatschappij White Oak. De injectie zou de ondergang van de groep en fabriekssluitingen bij dochter Liberty Steel moeten voorkomen.

Gevolgen in België

Een faillissement kan ook gevolgen hebben in ons land. Liberty Steel is actief in Tilleur en Flémalle. De Luikse staalfabrieken moesten in april al aankloppen bij de rechtbank voor bemiddeling.

Een faillissement kan ook gevolgen hebben in ons land. Liberty Steel is actief in Tilleur en Flémalle.

Er is nog een andere Belgische link. GFG Alliance is via dochter Alvance eigenaar van de Aleris-aluminiumfabriek (1.000 werknemers). De Amerikaanse private-equityspeler AIP herfinancierde onlangs een lening van Duffel en is een mogelijke koper als Gupta de fabriek van de hand zou moeten doen. 

GFG Alliance telt wereldwijd, van Wales tot Australië, 35.000 werknemers. 

Wie is Sanjeev Gupta?

De eigenaar van de fabriek in Duffel is de Brits-Indiase ondernemer Sanjeev Gupta (49). Als zoon en kleinzoon van zakenlui en industriëlen startte hij al tijdens zijn economiestudies in 1992 in Cambridge zijn eigen tradingbedrijf op.

Drie decennia later is zijn imperium GFG Alliance uitgegroeid tot een speler met zo’n 20 miljard dollar omzet en 35.000 werknemers in 30 landen.

GFG bestaat vooral uit drie stukken: de staalgroep Liberty (het nummer acht wereldwijd buiten China in de sector), het aluminiumbedrijf Alvance en de energiespeler Simec.

Daarnaast bezitten Gupta en zijn vrouw twee banken, een vastgoedbedrijf en een liefdadigheidsstichting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud