Caterpillar verwacht zwakke groei tot in 2015

Mijnbouwmaterieel van Caterpillar op de vakbeurs MINExpo (Foto Reuters)

Caterpillar is er niet gerust in voor de komende jaren. De combinatie van een slap economisch herstel en dalende grondstofprijzen zet ‘s werelds grootste fabrikant van bouw- en mijnbouwmachines ertoe aan zijn winstprognose voor 2015 te verlagen. Caterpillar wordt door zijn grote rol in beide sectoren gezien als een goede indicator voor de wereldeconomie.

‘Wij hebben een sterkere vertraging van de economische groei gezien dan gedacht. Wij verwachten een vrij bloedloze en gematigde groei tot in 2015’, zei ceo Doug Oberhelman maandag op de vakbeurs MINExpo in Las Vegas.

Caterpillar stelt nu voor 2015 een winst per aandeel van 12 tot 18 dollar in het vooruitzicht. Tot dusver was dat 15 tot 20 dollar. In de nabeurshandel verloor het aandeel maandag 2,2 procent tot 88,87 dollar.

De prijzen van steenkool en ijzererts zijn dit jaar al met meer dan 20 procent teruggevallen. Dat heeft heel wat klanten van Caterpillar in de mijnbouwsector er toe aangezet hun kapitaalinvesteringen te herbekijken. Van de acht grootste mijnbouwconcerns zijn er maar drie die van plan zijn volgend jaar meer te investeren. JPMorgan schat dat de kapitaalinvesteringen in de sector de komende twee jaar met 14 procent afnemen. Als mijnbouwers investeren gaat zowat 70 procent naar grote vrachtwagens, kranen en bulldozers. Een slechte zaak dus voor bedrijven als Caterpillar of zijn Japanse sectorgenoot Komatsu.

Analisten hadden de winstwaarschuwing van Caterpillar verwacht, gelet op de onzekerheid over de mijnbouwmarkt. De voorbije zes maanden is het aandeel al 15 procent in waarde gedaald, maar veel analisten blijven optimistisch en hanteren koersdoelen van meer dan 100 dollar. Zij speculeren dat Caterpillar volop zal profiteren van het wereldwijd herstel, eens dat op gang komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud