Chinese miljardair blijkt aluminiumsmokkelaar

©Imaginechina

De Chinese aluminiummagnaat Liu Zhongtian is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het opzetten van een fraudesysteem waarbij voor 1,8 miljard dollar aan Amerikaanse invoertarieven werden ontdoken.

Liu is de oprichter van de aluminiumreus China Zhongwang Holding, die via extrusie aluminium in een bepaalde vorm perst. Het bedrijf is daarin het wereldwijde nummer twee. Liu zou gefraudeerd hebben met de douaneformulieren om geen invoerheffingen te moeten betalen.

‘Nonkel Liu’ of ‘grote baas’, zoals Liu zich door zijn kompanen laat noemen, verscheepte aluminium naar de VS en deed alsof het om aluminiumpalletten ging. Zo kon hij invoertarieven tot 400 procent ontlopen. Volgens de openbaar aanklager was Liu de spilfiguur om 2,2 miljoen valse aluminiumpalletten naar de VS te exporteren. In feite ging het om onafgewerkt aluminium dat in vier magazijnen in Californië moest worden opgeslagen omdat er onvoldoende vraag naar was op de verzadigde Amerikaanse markt.

De aanklagers beschuldigen Liu er ook van een gigantische witwasoperatie op poten te hebben gezet. Honderden miljoenen dollars aan valse verkopen werden langs Amerikaanse spookvennootschappen versluisd om de resultaten van Zhongwang artificieel op te krikken. ‘Deze aanklacht schetst de gewetenloze en concurrentievervalsende praktijken van een corrupte zakenman’, besluit de aanklager. 

'Niet op de hoogte'

Op de beurs van Hongkong kreeg Zhongwang gisteren een klap van 21 procent. Het aandeel viel terug naar het laagste punt sinds januari 2016. Het aluminiumbedrijf liet in een reactie weten dat het zowel de Chinese als de buitenlandse wetgeving naleeft en ‘overzeese markten heeft ontwikkeld volgens de principes van eerlijke concurrentie’. Noch Zhongwang, noch Liu die een controlebelang bezit in de aluminiumgroep, werd naar eigen zeggen op de hoogte gebracht van de rechtszaak.

Deze aanklacht schetst de gewetenloze en concurrentievervalsende praktijken van een corrupte zakenman.
Openbaar aanklager

De aanklacht dateert al van mei, maar werd nu pas naar buiten gebracht door de zakenkranten Financial Times en The Wall Street Journal. De praktijken waarvan Liu en 23 medeplichtigen worden beschuldigd, zouden al tien jaar aan de gang zijn. Ze dateren van voor de zware staal- en aluminiumheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar invoerde in de oplopende handelsoorlog met China. 

De invoerheffingen moesten vermijden dat Amerikaanse producenten weggeconcurreerd werden door het goedkope staal en aluminium dat Chinese bedrijven massaal ‘dumpten’ in het buitenland. Chinese bedrijven werden er herhaaldelijk van beschuldigd de heffingen te omzeilen.

Geen uitleveringsverdrag

Volgens The Wall Street Journal is er een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Liu. De Chinese zakenman wordt beschuldigd van fraude, witwasserij, vervalsing van douanepapieren en samenzwering. Alles samengeteld riskeert hij een gevangenisstraf van 465 jaar.

Toch ziet het er niet naar uit dat de 55-jarige miljardair snel opgepakt zal worden. De man, die volgens het zakenblad Forbes een vermogen van 3,2 miljard dollar heeft, zou zich momenteel in China bevinden. Tussen China en de Verenigde Staten is er geen uitleveringsverdrag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect