Coronamaatregelen bij Picanol: 'Van de drie urinoirs is de middelste nu afgeplakt'

Luc Tack, de CEO van Picanol. ©Thomas De Boever

Picanol voerde allerlei maatregelen in om de fabriek in Ieper na drie weken stilstand conform de veiligheidsnormen te kunnen heropstarten. 'Er komt gigantisch veel bij kijken', klinkt het. Van afgeplakte urinoirs en dichtgedraaide douchekranen, tot kotjes maken met zwart-gele tape.

Dinsdag werden in de Picanol-fabriek in Ieper voor het eerst sinds 23 maart opnieuw weefmachines geassembleerd. 'We moeten weer opstarten. Er komen vragen van klanten. De sector ligt niet helemaal stil hoor', zegt woordvoerder Frederic Dryhoel. 

De fabriek gaat echter niet meteen op volle kracht van start. 'We doen dat stap per stap. Het is nog onduidelijk wanneer ze volledig operationeel zal zijn', klinkt het. Dinsdag zijn naar schatting 150 werknemers aan de slag op de Ieperse site, voor de assemblage, maar ook in de gieterij voor het vervaardigen van nokken (een onderdeel van weefmachines) en van de drukvaten die Picanol levert voor de compressoren van Atlas Copco.

Wie de trap afkomt, heeft voorrang. Wie vanuit zijn bureau de gang op komt, moet wachten tot de ander gepasseerd is.

De drie weken pauze waren noodzakelijk, omdat de aanvoer van cruciale onderdelen stokte. Het gaf het management van Picanol - in overleg met de vakbonden - de tijd om de fabriek en de werkposten aan te passen en maatregelen te treffen. Met maar één doel voor ogen: veilig heropstarten, met respect voor social distancing voor alle werknemers. 

'Daar komt gigantisch veel bij kijken', zegt Dryhoel. 'Anderhalve meter afstand behouden in een productieomgeving en in kantoorruimtes is niet evident.'

Werktijden

Er wordt onder meer geschoven met de werktijden. Normaal komen enkele honderden werknemers op hetzelfde moment de fabriek binnen bij de start van een nieuwe shift. 'Dat hebben we aangepast, om de aankomst en het vertrek maximaal te spreiden over ons personeel', zegt Dryhoel. 

Op de werkvloer worden zones afgebakend. 'Op de grond worden met geel-zwarte tape kotjes getekend waarbinnen iemand kan bewegen om zijn of haar functie uit te oefenen', klinkt het. Voor shiftwissels zijn duidelijke looplijnen en eenrichtingsverkeer uitgezet - met vloerstickers en digitale borden - om het aantal contacten te minimaliseren. Waar kruisingen niet te vermijden zijn, zoals op trappen of in de gangen van kantoorgebouwen, gelden voorrangsregels. Wie de trap afkomt, heeft voorrang. Wie vanuit zijn bureau de gang op komt, moet wachten tot de ander gepasseerd is. 'In landschapskantoren hebben we bijvoorbeeld kasten moeten verschuiven om doorgangen van minstens anderhalve meter te creëren, en we maken gebruik van vergaderruimtes om bureaus te verhuizen.'

We vragen het personeel in werkkledij naar hier te komen, om volk in de kleedruimtes te vermijden.
Frederic Dryhoel
Woordvoerder Picanol

Voor de werknemers is het op veel vlakken aanpassen. Wat met social distancing in de toiletten bijvoorbeeld? 'Deze verdieping telt drie urinoirs. Daar is de middelste afgeplakt. Idem voor de lavabo's', zegt Dryhoel. Ook zal het personeel het tijdelijk met minder extraatjes moeten stellen. Broodjes bestellen voor de lunch is niet meer mogelijk. De broodautomaat op de parking is afgevoerd, net als de koffieautomaat. 'Dat zal misschien het moeilijkst te dragen zijn', denkt Dryhoel. 

Douchekraan dicht

Sportievelingen die over de middag een toertje lopen, zullen het achteraf zonder douche moeten stellen. De douchekraan gaat dicht. 'We vragen het personeel in werkkledij naar hier te komen, om volk in de kleedruimtes te vermijden. Wie over de middag wil sporten, kan niet meer douchen. Die zijn alleen nog bestemd voor mensen in de gieterij.'

Andere maatregelen zijn handgel voor iedereen, het ontsmetten van de werkplek bij de wissel van de shift en minder stoelen in de refter.  In plaats van twaalf stoelen per tafel, staan er nu nog zes.   

In Ieper telt Picanol zowat 1.500 werknemers, van wie er de voorbije weken 1.000 tijdelijk werkloos waren. De overigen waren vooral bedienden die zich met telewerk beredderden, en werknemers die instonden voor de levering van wisselstukken aan de klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud