Advertentie

Cruisegigant Fincantieri dreigt te kapseizen

De Costa Fascinosa, een schip van Costa Cruises, werd gebouwd door Fincantieri ©IMAGEGLOBE

De Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri, die samen met het Duitse Meyer de sector van de cruiseschepen domineert, verkeert in zware ademnood

De aandelen van Fincantieri noteren over de middag ruim tien procent lager in Milaan. De scheepsbouwer liet weten dat problemen in, jawel, Brazilië, de resultaten over de tweede jaarhelft negatief zullen beïnvloeden. Die regio zorgt normaal voor meer dan een kwart van de inkomsten. Volgens de krant Corriere della Sera heeft Fincantieri een kapitaalverhoging van minstens 500 miljoen euro nodig om het hoofd boven water te houden.

De Braziliaanse werven, ondergebracht in dochterbedrijf VARD, kampen met operationele problemen, aldus de Italiaanse scheepsbouwer. VARD heeft een notering in Singapore. Fincantieri zelf zit voor 72 procent in handen van het overheidsbedrijf Cassa Depositi e Prestiti, de rest noteert sinds vorig jaar op de Milanese beurs. De IPO kwam er in het kader van de privatisering van een reeks staatsactiva.

Meer fundamenteel dreigen de Europese scheepswerven (Fincantieri, het Duitse Meyer met een werf in Finland, STX in Frankrijk) hun dominantie in het cruisesegment op termijn te verliezen door opkomende werven in Azië. De markt voor containerschepen kwam vorige eeuw al helemaal in handen van Japanse, Koreaanse en Chinese werven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud