DEME boekt grootste baggercontract ooit, met dank aan Spartacus

DEME was ook al betrokken bij de uitdieping en verbreding van het Suezkanaal in 2015. ©BELGA

DEME is een van de sleutelbedrijven die het havenproject in Abu Qir (Egypte) vorm moeten geven. Het contract is honderden miljoenen euro's waard.

DEME zal in Abu Qir onder meer 1.000 hectare nieuw land opspuiten, de aanloopgeul naar de haven uitdiepen tot 23 meter en een gigantische kom baggeren waar schepen kunnen draaien.

Het is het grootste bagger- en landwinningscontract ooit voor het Belgische bedrijf. Het bedrijf spreekt over een ‘groot’ contract, wat in DEME-taal 'meer dan 300 miljoen euro’ betekent.

In totaal zal een volume van 150 miljoen kubieke meter worden gebaggerd. Ter vergelijking, bij het vorige recordcontract - in Singapore - was sprake van 90 miljoen kubieke meter.

150 miljoen
te baggeren volume
DEME zal voor het havenproject in Abu Qir 150 miljoen kubieke meter baggeren.

Spartacus

Voor het project zal DEME onder meer de krachtigste cutterzuiger ter wereld inzetten, de Spartacus. ‘Spartacus was een belangrijke, onderscheidende factor om zo’n bijzonder contract binnen te halen’, zegt Luc Vandenbulcke, de CEO van DEME.

Dat schip wordt begin volgend jaar - een jaar later dan gepland - opgeleverd. Met een vermogen van 44.000 kilowatt heeft het de helft meer kracht om rotsige ondergronden te snijden en baggeren dan andere cutterzuigers in de vloot van DEME.

'Het is een technologisch hoogstandje. Spartacus kan gronden aan die anderen niet aankunnen', zegt Vicky Cosemans, woordvoerster van DEME. Het is bovendien de eerste cutterzuiger die ook op LNG kan varen.

Het is een technologisch hoogstandje. Spartacus kan baggeren in grond die andere schepen niet aankunnen.

Hoeveel DEME investeerde in Spartacus is niet geweten, maar dat het over honderden miljoenen euro's gaat, is duidelijk. 'De concurrentie uit China is stevig. We moeten investeren in nieuwe technologie om de concurrentie voor te zijn. We verwachten veel van Spartacus. Het is een game changer in een sector waar milieunormen strenger en oplevertermijnen van projecten korter worden.'

Met het project wil de Egyptische regering Abu Qir - niet ver van Alexandrië - uitbouwen tot een nieuwe, economische hub. De uitgebreide haven zou er zelfs de grootste in de mediterrane regio worden. GIECO, de partner van DEME in het consortium, zal instaan voor de bouw van 7 kilometer kademuren en 9 kilometer golfbreker.

DEME heeft al een lange staat van dienst in Egypte, en zat onder andere mee in het consortium dat instond van de verbreding en verdieping van het Suezkanaal in 2015.

DEME, dat gecontroleerd wordt door Ackermans & van Haaren, heeft meerdere groten projecten in uitvoering, onder meer op de Elbe in Duitsland waar het een 116 kilometer lange vaargeul zal verbreden en verdiepen.

DEME is behalve in baggerwerken ook gespecialiseerd in de bouw van windmolenparken op zee, en de ontginning van grondstoffen op de zeebodem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud