Duizenden externe banen op de tocht bij ArcelorMittal

Volgens Mittal is er duidelijk sprake van overvloed. ©BELGAIMAGE

De staalreus ArcelorMittal wil snijden in de 19.500 werknemers die via externe bedrijven in zijn staalfabrieken werken. In ons land zijn dat er 1.300.

De grootste staalgroep ter wereld kampt met overcapaciteit en is in gesprek met de vakbonden over het schrappen van werknemers die via externe bedrijven bij ArcelorMittal werken. Dat zegt topman Lakshmi Mittal in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. De groep telt wereldwijd ongeveer 19.500 mensen die op regelmatige basis in onderaanneming op de sites van de groep werken.

Door de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium wordt veel meer staal, en dan vooral goedkoop staal uit Azië, afgezet op de relatief open Europese markt. Volgens Mittal is er duidelijk sprake van overvloed. Sinds 2017 is de import van staal naar landen in de Europese Unie volgens hem met 30 tot 40 procent gestegen. Daarnaast is de vraag naar staal tanende.

België

De mogelijke impact op de twee staalfabrieken van ArcelorMittal in Gent en Luik is onduidelijk. 'We overleggen nu met het hoofdkwartier in Londen', zegt woordvoerder Jan Cornelis van ArcelorMittal Gent. 'Voorlopig hebben we geen concrete informatie'.

'Wat de impact zal zijn op België weten we niet. We beschikken nu over onvoldoende informatie'
Jan Cornelis
Woordvoerder ArcelorMittal Gent

In Gent werken 4.700 mensen, in Luik 1.100. Daarnaast werken dagelijks 1.100 mensen in Gent en 200 mensen in Luik van externe bedrijven voor onderhoud of andere werkzaamheden.

Een deel van de Luikse installaties - de galvaniseringslijnen in Flémalle en de site van Ferblatil in Tilleur - werd onlangs verkocht aan het Britse Liberty House. Dat zal in België vanaf juli 600 van de 1.100 Luikse ArcelorMittal-werknemers overnemen.

ArcelorMittal moest die installaties - samen met fabrieken in Roemenië, Tsjechië, Italië en Luxemburg - van Europa van de de hand doen om groen licht te krijgen voor de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva, de grootste van Europa.

Productieverlaging

40%
Importstijging
Sinds 2017 is de import van staal naar landen in de Europese Unie volgens topman Lakshmi Mittal met 30 tot 40 procent gestegen.

Onlangs kondigde Arcelor al aan zijn productie in Europa te verlagen. Fabrieken in het Poolse Krakau, het Franse Duinkerke en het Duitse Eisenhüttenstadt maken al minder staal. Later dit jaar zal ook een fabriek in het Duitse Bremen minder produceren als een geplande reparatie van een hoogoven wordt verlengd. Ook bij een fabriek in het Spaanse Asturië werd de productie verlaagd en wordt eind dit jaar een hoogoven gerepareerd. Daardoor gaat die fabriek langer dicht dan eerder gepland.

Hoewel de Belgische vestigingen van ArcelorMittal zelf de basisproductie niet hoeven terug te schroeven, voelen ze al sinds eind april de onrechtstreekse gevolgen van de productiedaling in de groep.

Sommige verwerkingslijnen in Gent en in Luik liggen één of twee dagen per week stil in functie van de bestellingen. Eind mei verklaarde Cornelis nog dat hij verwacht dat de technische werkloosheid verder zal stijgen, maar dat er van ontslagen geen sprake is.Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud