nieuwsanalyse

Erop of eronder voor Nyrstar

De Nyrstar-vestiging in Port Pirie, die cruciaal wordt voor de toekomst van het bedrijf ©Nyrstar

Het aandeel-Nyrstar kreeg vrijdag een klap van jewelste en donderde naar het laagste peil ooit, 2,9 euro, nadat het zijn winstvooruitzichten voor de rest van het jaar fors verlaagde. Is de Belgische zinkverwerker een vogel voor de kat?

In 2007 trok Nyrstar  aan ongeveer 20 euro per aandeel nog naar de beurs. Die tijden keren niet meteen terug. De recentste koersdoelen van analisten variĆ«ren tussen 1 en 7,5 euro. Sommige verwachten dus een nog verdere daling dan de pandoering vrijdag, andere een mooie comeback.

Dat de schattingen zo uiteenlopen, is illustratief voor de grote onzekerheid rond het bedrijf. De volgende twaalf maanden worden in elk geval cruciaal.

1. Wat is het fundamentele probleem?

Nyrstar verteert nog steeds een mislukt avontuur in de mijnbouw, dat de schuldenlast heeft doen oplopen, en staat voor de uitdaging de herontwikkeling van zijn Australische site in Port Pirie tot een goed einde te brengen. Die oude loodsmelterij wil Nyrstar omvormen tot een modern recyclagebedrijf.

Over hoe groot de schuldenlast is, bestaan er uiteenlopende definities en schattingen. Het bedrijf zelf spreekt van een nettoschuld van 1,2 miljard euro, maar volgens sommige analisten is dat een onderschatting.

Volgens velen worden de operationele resultaten van Port Pirie cruciaal voor de toekomst van het bedrijf. Zowel bij beleggers als analisten zijn er die denken dat het allemaal wel zal lukken, maar ook die vrezen dat Nyrstar niet zal slagen. 

2. Kwam de winstwaarschuwing als een verrassing?

Ja. Nyrstar geeft als hoofdreden voor zijn fors lagere winstvooruitzichten de daling van de zinkprijs aan, met 25 procent tegenover het gemiddelde van de eerste jaarhelft. Maar analisten wijzen erop dat de zinkprijs maar met 6 procent gezakt is sinds de halfjaarcijfers op 1 augustus. Waarom kwam het bedrijf toen al niet met zijn lagere prognoses?

3. Wat zegt het bedrijf zelf over de forse koersdaling?

Hilmar Rode, de CEO van Nyrstar ©Dieter Telemans

Nyrstar verklaarde vrijdagnamiddag geen commentaar te willen geven op de beurskoers. CEO Hilmar Rode gaf op 3 augustus, twee dagen na de halfjaarcijfers dus, nog een indirect signaal door op de beurs een pakket van 100.000 Nyrstar-aandelen te kopen, de meeste tegen 4,58 euro per stuk.

4. Wanneer wordt het echt 'money time'?

September 2019. Nyrstar moet tegen dan een hoogrentende obligatielening van 350 miljoen euro geherfinancierd krijgen. De opeenstapeling van slecht nieuws en de moeilijke marktomstandigheden kunnen er echter toe leiden dat er geen bereidwillige financiers gevonden worden. Analist Stijn Demeester (ING) denkt dat Nyrstar zijn toevlucht zal moeten nemen tot kortetermijnfinanciering om te overbruggen, tot het kan aantonen dat de zaken operationeel beter lopen.

5. Behoort een kapitaalverhoging tot de mogelijkheden?

Volgens analist Philip Ngotho van ABN Amro wel. Hij is ervan overtuigd dat de schuldenlast van Nyrstar een pak groter is dan het bedrijf laat uitschijnen.

De analist van ABN Amro sluit niet uit dat Nyrstar zijn toevlucht zal moeten nemen tot de uitgifte van nieuwe aandelen, wat tot verwatering van de huidige aandeelhouders zal leiden.

Eens de markt het echte schuldniveau begint te weerspiegelen, zal het bedrijf ernstige moeilijkheden ondervinden om zijn obligatielening van 350 miljoen euro te herfinancieren. De analist sluit niet uit dat Nyrstar dan zijn toevlucht zal moeten nemen tot de uitgifte van nieuwe aandelen, wat tot verwatering van de huidige aandeelhouders zal leiden.

6. Hoe zwaar staat de kredietrating onder druk?

Moody's verlaagde zijn rating donderdag pas tot Caa1, een rommelstatus. Daarbij ging Moody's nog uit van een brutobedrijfswinst (ebitda) van 290 miljoen over 2018. Nyrstars waarschuwing van donderdagavond maakte duidelijk dat het ver onder 240 miljoen zal liggen. Ook dat is geen goede zaak in het licht van de te herfinancieren obligatielening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud