‘Europa zal treinfusie Siemens-Alstom blokkeren'

Hogensnelheidstreinen van Siemens en Alstom in het station van München ©REUTERS

De Europese Commissie zal naar alle waarschijnlijkheid geen groen licht geven voor het plan van Siemens en Alstom om hun treinbouwactiviteiten samen te voegen.

Dat vernam Bloomberg uit goede bron. Het fusieplan zou de concurrentie op de markt voor spoorwegmaterieel te zeer verstoren, vreest de Commissie.

Het Duitse Siemens en het Franse Alstom hebben al bepaalde toegevingen gedaan in de hoop een Europese goedkeuring uit de brand te slepen. Politici voerden nog een last minute campagne waarbij ze waarschuwden voor de oprukkende Chinese concurrentie. Het mocht niet baten: Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zou niet te vermurwen zijn, zei een van de ingewijden die Bloomberg sprak.

Als de fusie niet doorgaat, is dat een lelijke tegenslag voor de twee treinbouwers. Die hadden van de Franse en Duitse regeringen sterke politieke steun gekregen voor hun combinatie en maandenlang gelobbyd om de Europese mededingingsautoriteiten over de streep te trekken.

Het fusieplan werd in september 2017 aangekondigd. De bedoeling was een Europese treinreus te creëren met een gecombineerde omzet van circa 15 miljard euro die met de Chinezen zou kunnen concurreren.

In oktober bleek dat de Europese Commissie de combinatie niet gunstig gezind was. Siemens en Alstom stelden nog voor een aantal activiteiten af te stoten. Wellicht tevergeefs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect