Europese Commissie belast Chinees inox

©REPORTERS

De Europese Commissie legt een importtaks op voor roestvrij staal uit China en Taiwan. Technologiefederatie Agoria vreest voor stijgende inoxprijzen, wat Belgische bedrijven die inox gebruiken met extra kosten opzadelt.

De Europese Commissie legt een invoertaks op voor roestvrij staal (inox) uit China en Taiwan. De geviseerde Aziatische bedrijven moeten vanaf morgen een heffing van 10,9 à 25,2 procent betalen op koudgewalste inoxproducten die ze naar de Europese Unie importeren. De voorlopige maatregel geldt zes maanden.

De Commissie neemt de maatregel na een klacht die de Europese Staalassociatie Eurofer in 2014 indiende. Volgens Eurofer maken Chinese en Taiwanese bedrijven zich schuldig aan dumpingpraktijken, die de Europese staalproducenten benadelen. Bovendien klaagt de staalfederatie de staatssteun aan die Chinese bedrijven ontvangen. Eurofer, dat staalgiganten zoals Arcelor en Aperam verenigt, toonde zich tevreden met de nieuwe Europese maatregelen. Volgens Eurofer stegen de importvolumes uit China en Taiwan tussen 2010 en 2013 met 70 procent, en in 2014 zelfs met 200 procent. Door de lage prijzen van de Aziatische producten was het volgens Eurofer voor Europese staalfabrikanten onmogelijk om gelijke tred te houden.

De Belgische technologiefederatie Agoria reageert bezorgd. Hoewel de import uit China en Taiwan maar goed is voor 10 procent van de inoxleveringen in de EU, heeft die inoximport volgens Agoria wel een matigend effect op de prijzen. Agoria vreest dan ook dat de inoxprijzen na de invoering van de importtaks zullen stijgen. Daardoor zal ook een reeks consumentengoederen en industriële producten waarin inox verwerkt is, duurder worden.

Karine De Bie, zaakvoerster van Alinco, deelt die vrees. Alinco doet onder meer in plaatwerk voor de omkasting van machines. 'Deze maatregel is goed nieuws voor de grote Europese staalfabrikanten, zoals Arcelor. De producten van Chinese bedrijven zijn per kilo 10 eurocent goedkoper dan de Europese. Door de invoertaks zullen de Europese giganten hun prijzen kunnen verhogen, wat onze eindproducten duurder maakt. Daar zullen wij of onze klanten uiteindelijk de rekening voor moeten betalen.'

De Bie betwijfelt of de staalfabrikanten op lange termijn een goede zaak doen. Als de inoxprijzen hier stijgen, zullen Belgische bedrijven namelijk minder aankopen bij staalfabrikanten, die nu al met een lage vraag kampen.

Volgens Agoria werken in ons land een honderdtal bedrijven met inox, vooral kmo's, goed voor minstens 10.000 jobs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud