Experts moeten zich buigen over dossier Nyrstar

©Hollandse Hoogte

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen stemt in met de oprichting van een expertencomité dat zich over de liquidatie van het zinkbedrijf Nyrstar door de hoofdaandeelhouder Trafigura moet buigen.

De minderheidsaandeelhouders hadden vóór de zomer een dagvaarding ingediend om een college van deskundigen aan te stellen. De rechtbank ging in op hun vraag en benoemde Ludo Caris (auditkantoor Callens, voorzitter), gerechtsdeskundige Johan Van Durme (tevens burgemeester van Oosterzele) en Lucas Toelen (auditkantoor RSM Belgium) als leden van dat comité.

De minderheidsaandeelhouders zijn niet te spreken over de manier waarop Trafigura Nyrstar voor een prikje - een symbolische euro - binnenhaalde. Trafigura heeft zich als leverancier, klant, aandeelhouder en financier van Nyrstar de voorbije jaren stilletjes in het bedrijf binnengewerkt en bracht alle activa - waaronder de 4.000 werknemers en de rendabele fabriek in Balen - onder in een Britse vennootschap. Trafigura heeft 98 procent daarvan in handen. Voor de oude Nyrstar-aandeelhouders bleef 2 procent over. De schuldendeal reduceerde de overblijvende monoholding Nyrstar tot beursgenoteerd wrakhout.

De minderheidsaandeelhouders klagen al ruim een jaar 'het gebrek aan transparantie' van de Zwitserse grondstoffenhandelaar aan en eisen ook een schadevergoeding. Ze worden in hun strijd vertegenwoordigd door RSQ Investors. Voor RSQ-topman Kris Vansanten is de overname van Nyrstar door Trafigura 'een hold-up op klaarlichte dag'.

Mijlpaal

Hij is dan ook bijzonder tevreden over de beslissing van de rechtbank. 'Voor ons is dit een belangrijke mijlpaal die aantoont dat er wel degelijk ernstige aanwijzingen zijn dat Nyrstar onterecht werd overgeheveld naar Trafigura', stelt hij in een reactie. 'Het toont ook aan dat we collectief waakzaam moeten zijn voor 'koekoekskapitalisten' die zich inkopen in een verzwakt bedrijf om het vervolgens stelselmatig in te palmen.'

Vansanten onderstreept dat de beschikking van de rechtbank op meerdere punten 'confronterend' is voor Nyrstar. 'Nyrstar beweert dat het vanaf de start van onze actie dat het steeds gehandeld heeft volgens de hoogste morele standaarden en in volledige transparantie', zegt hij. 'Maar de beschikking van de rechtbank spreekt dit op meerdere punten flagrant tegen, onder meer wat betreft de ontoereikende informatie van Nyrstar, het gebrek aan onafhankelijkheid van Martyn Konig als voorzitter, de feitelijke controle door Trafigura over Nyrstar en de herstructurering zelf.'

Nyrstar heeft de beschikking van de rechtbank ontvangen en laat bij monde van zijn advocaat weten dat het overweegt in beroep te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud