Gentse arbeiders ArcelorMittal torpederen cao

©Thomas De Boever

De arbeiders van het staalbedrijf ArcelorMittal in Gent hebben massaal het princiepsakkoord voor de cao 2013-2014 verworpen. 87 procent stemde tegen. Vooral brugpensioen en groepsverzekering waren de struikelblokken.

De directie en het personeel van ArcelorMittal in Gent, het vroegere Sidmar, zijn het niet eens geworden over de nieuwe cao. De werknemers hebben vanmorgen in groten getale 'nee' gezegd tegen de arbeidsovereenkomst voor de volgende twee jaar.

Driekwart van de 3.262 arbeiders bracht zijn stem uit. 87 procent stemde tegen. De directie zegt zich te beraden over de volgende stappen. Het werk in de fabriek gaat ondertussen gewoon door, maar er is wel een stakingsaanzegging ingediend waarbij in theorie vanaf volgende donderdag acties kunnen worden gevoerd.

De bonden zijn verrast over het hoge percentage dat tegenstemde. Uit de verkennende gesprekken voor de stemming had ze wel het gevoel dat een groot aantal zou tegenstemmen. 'Maar dat bijna 90 procent van de mensen die stemden nee zeggen, hadden we nooit verwacht', zegt vakbondsafgevaardigde Ferdi Boffé van ACV. 'Veel mensen zijn ongerust over de brugpensioenregeling die door de overheid is aangepast. Een groot deel van de arbeiders hier is ouder dan 45. Door de nieuwe loonnormen die door de overheid zijn vastgelegd is weinig marge mogelijk en moet de werkgever ook veel meer betalen voor werknemers die voor 60 op brugpensioen willen.' Veel werknemers hadden volgens Boffé ook problemen met de uitwerking van de groepsverzekering.

Vanavond is overleg gepland met de directie om te kijken hoe men uit de impasse kan raken. Nieuwe onderhandelingen zijn voorlopig nog niet gepland. 

Topman Wim Van Gerven had eind vorig jaar in een gesprek in De Tijd duidelijk laten uitschijnen dat de bonden hun eisen zouden moeten matigen omdat de fabriek in Gent aan haar limiet zit. 'De bonden vragen extra's boven op de index. We zullen ze moeten vragen hun eisen te matigen. Anders gaan we onze concurrentiële positie niet kunnen bewaren.'

Volgens hem is het onmogelijk de loonkostenstijging nog verder te blijven compenseren met hogere productiviteit. Volgens Van Gerven is ArcelorMittal er tien jaar in geslaagd de loonkostenstijging te compenseren door het aantal werknemers te verminderen. Maar hij betwijfelt sterk of de fabriek dat nog tien jaar kan volhouden.

ArcelorMital Gent produceert vlakke staalplaten voor de autosector en de industrie en is met 4.600 werknemers een van de grootste industriële bedrijven van ons land. In de ArcelorMittal-groep is het een van de best presterende fabrieken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud