Jan De Nul bouwt grootste windpark ter wereld

Het installatieschip Voltaire zal in 2022 klaar zijn en moet de grootste windturbines ter wereld installeren.

De Belgische baggeraar gaat de turbines installeren in het Britse Dogger Bank, het grootste windmolenpark tot nu. Hij zet daarvoor het grootste installatieschip ter wereld in.

'De eerste werken beginnen in 2023 en duren ongeveer drie jaar', zegt Philippe Hutse, directeur offshore van Jan De Nul. 'We gaan in totaal 300 turbines van 12 megawatt, de grootste ter wereld, installeren in drie parken. Voor de werken schakelen we onze Voltaire in. Dat schip wordt in China gebouwd en nemen we in 2022 in de vaart. Het is speciaal ontworpen voor de bouw van heel grote turbines.'

Jan De Nul gaat de turbines ook vervoeren vanop het Britse vasteland, waar de turbines worden bijeengebracht, naar Dogger Bank op 130 km voor de kust van Yorkshire. Volgens Hutse gaat het om 'een groot contract'. Details wil hij niet geven.

Grootste ter wereld

Dogger Bank Wind Farms is het grootste offshore windparkproject ter wereld. Het bestaat uit drie afzonderlijke parken en zal - eens geïnstalleerd - jaarlijks voldoende energie genereren voor 4,5 miljoen gezinnen. Dat is ongeveer 5 procent van de elektriciteitsbehoefte van het VK.

Het project is een initiatief van het Noorse Equinor, het vroegere Statoil, en het Brits-Schotse SSE Renewables. Het eerste energiepark moet in 2023 klaar zijn, zeggen de initiatiefnemers. Elk turbinepark zal een geïnstalleerd vermogen van 1,2 gigawatt hebben.

De turbines worden gebouwd door GE Renewable Energy. Ze zijn 260 meter hoog en hebben een rotordiameter van 220 meter. Een turbine kan 16.000 woningen van elektriciteit voorzien. De GE-turbines zijn bijna een derde krachtiger dan de windmolens die meestal worden gebruikt.

Voltaire

'We gaan 300 windturbines installeren van elk 12 megawatt. Een groot order'.
Philippe Hutse
Offshore directeur Jan De Nul

Jan De Nul bestelde de Voltaire begin dit jaar in China om de ontwikkeling van steeds grotere turbines te volgen. Het is de duurste investering van het bedrijf ooit - het bedrag werd niet bekendgemaakt.

Het installatieschip wordt uitgerust met een kraan met een hefvermogen van meer dan 3.000 ton en zal windturbines kunnen verankeren tot 80 meter diep. Om stabiel te werken kan het schip zich via vier gigantische steunpalen boven het zeeoppervlakte heffen. Met een uitgestrekte kraan en de palen op maximale waterdiepte is het gevaarte even groot als de Eiffeltoren.

Jan de Nul boekte vorig jaar een omzet van 1,7 miljard euro en een brutobedrijfswinst van 277 miljoen. Meer dan 20 procent van de omzet is afkomstig uit offshore windparken, een markt waar het de afgelopen jaren met een serieuze inhaalbeweging bezig is.

De baggergroep uit Aalst bouwde al mee aan offshorewindparken in België, het VK, Scandinavië en Duitsland. Onlangs sleepte het een derde groot windparkencontract in de wacht in Taiwan. Het orderboekje van Jan De Nul schommelt rond 3,3 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud