Advertentie
Advertentie

Jensen ziet Europese vraag naar wassystemen herstellen

CEO Jesper Jensen.

Jensen-Group, de producent van industriële wassystemen, ziet de Europese markt duidelijk verbeteren. ‘We zien heel wat herstel in Europa’, zei CEO Jesper Munch Jensen op de algemene vergadering in Sint-Denijs-Westrem. Het aantal bestuurders werd er weer van 5 op 6 gebracht.

‘De laatste 6 à 12 maanden zien we meer investeringen in Europa, vooral in de zuidelijke hemisfeer. Alleen een land als Griekenland blijft ‘pretty dead’, maar dat was altijd maar een kleine markt', vertelde topman Jensen. Over het algemeen noemde hij de marktontwikkeling erg positief voor zijn bedrijf, met lichte regionale verschillen. ‘Amerika groeit, Europa staat weer op de sporen en de groeilanden groeien nog, maar trager dan voorheen’, vatte hij de toestand samen. Over Oost-Europa zei de topman dat die markt momenteel erg zwak is. ‘Gelukkig stonden we nooit zeer sterk in Rusland.’

Alleen een land als Griekenland blijft ‘pretty dead’.
Jesper Jensen
CEO Jensen

Op de algemene vergadering waren er dit jaar iets meer (kleine) aandeelhouders dan andere jaren. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de mooie prestatie die het aandeel sinds begin 2014 en vooral sinds de publicatie van de jaarresultaten neerzetten. Enkele aandeelhouders hadden vragen over de impact van wisselkoersverschillen. In zijn kwartaalupdate maakte Jensen-Group maandag immers melding van een omzet die een derde hoger uitkwam dan in het eerste kwartaal van 2014. Van de stijging met 34,2 procent was echter een groot deel te danken aan de gunstige impact van wisselkoersen, vooral dan van de verzwakking van de euro. Een bijkomende verklaring voor de forse omzetstijging is dat het eerste kwartaal van vorig jaar vrij zwak was.

De hogere omzet in het eerste kwartaal gaat echter niet gepaard met hogere marges, wat Jensen-Group in zijn persbericht toeschreef aan de indekking van vreemde munten. Voorzitter Raf Decaluwé legde uit dat wanneer het bedrijf een contract tekent, het direct de op dat ogenblik geldende wisselkoersen vastlegt. ‘Als we een contract krijgen, dekken we ons in’, vulde Jensen aan. Die manier van werken biedt zekerheid, maar die zekerheid heeft ook zijn prijs. Zoals nu, in het eerste kwartaal, wanneer de omzetstijging zich niet vertaalt in een navenante winststijging. Jensen-Group ondervindt trouwens een dubbel nadeel omdat ook de vaste kosten van fabrieken die buiten de eurozone liggen, door de lage euro hoger uitvallen. Jensen-Group heeft fabrieken in Duitsland, Denemarken, Zweden, de Verenigde Staten en China, maar die laatste produceert nagenoeg exclusief voor de Chinese markt.

Als we een contract krijgen, dekken we ons meteen in voor valutakoersschommelingen.
Jesper Jensen
CEO Jensen

De raad van bestuur van Jensen-Group telde het afgelopen jaar slechts vijf leden. Daardoor bleef het totale bedrag aan bestuurdersvergoedingen net onder 200.000 euro, waar een maximum van 350.000 euro is toegelaten. Hoe dan ook is vijf bestuurders er eigenlijk één te weinig. Daar heeft het bedrijf nu een mouw aan gepast door twee nieuwe bestuurders te benoemen, terwijl er één is vertrokken. Die laatste is Hans Werdelin (78), die de maximumtermijn van 12 jaar als onafhankelijke bestuurder heeft bereikt. Voorzitter Decaluwé bedankte hem uitvoerig voor de ‘enorme bijdrage’ die hij heeft geleverd aan Jensen-Group. Werdelin had ervaring ‘aan beide kanten’: hij stond aan het hoofd van een productiebedrijf van wasmachines, maar leidde ook Berendsen, een grote Europese wasserijgroep.

Nieuwkomers in de raad van bestuur zijn Inge Buyse en Jobst Wagner, die allebei industriële ervaring hebben. Buyse staat aan het hoofd van de divisie Alutubes van Sapa, het vroegere Remi Claeys Aluminium, en is de eerste vrouw in de raad. Wagner is president van Rehau, een bedrijf dat producten in polymeer vervaardigt en onder meer bumpers levert aan grote autoconstructeurs.

Op de algemene vergadering werden alle agendapunten probleemloos goedgekeurd. Dat was ook het geval voor het dividend van 0,40 euro per aandeel over het boekjaar 2014. Een superdividend naar de normen van Jensen-Group, die normaal een vast bedrag van 0,25 euro betaalt. Omdat 2014 een recordjaar was, kregen de aandeelhouders een extraatje.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud