Joint venture moet Ariane competitiever maken

Een Ariane 5 ES-raket op de basis in Kourou ©AFP

De Europese lucht- en ruimtevaartgroep Airbus Group en de Franse motorenbouwer Safran richten een joint venture op. Die moet de Ariane-draagraket competitiever te maken ten opzichte van de Amerikaanse concurrentie.

Airbus is industriële hoofdaannemer voor de Ariane-5 draagraket, die wordt beschouwd als het werkpaard van de Europese ruimtevaart. Safran zorgt op zijn beurt voor de motoren. Toch was er tot nu toe geen geïntegreerde industriële organisatie.

Terwijl intussen het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van ondernemer Elon Musk de veel minder dure Falcon-draagraket ontwikkelde. Die komt er bovendien sneller dan verwacht, en dreigt dus een zware concurrent te worden.

Airbus en Safran creëren daarom tegen het jaareinde al een joint venture, waarin elke partner een belang van 50 procent heeft. In een eerste fase gaat het om het samenbrengen van de eigen programma's. Op termijn zullen Airbus Group en Safran ook industriële activa inbrengen, om een bedrijf op zich te vormen dat zich als wereldleider moet kunnen profileren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud