LRM en Taiwanezen stappen in Ridley Bikes

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM en het Taiwanese Ideal Bicycle Corporation brengen elk een half miljoen euro in bij Ridley Bikes, de fietsenfabrikant uit Paal.

Stichter en CEO Jochim Aerts, die hoofdaandeelhouder blijft, wil samen met de nieuwe partners de internationale expansie van zijn bedrijf voortzetten, zo staat in een persbericht. Ridley Bikes heeft het nieuws aangekondigd op de fietsenbeurs Euro Bike in het Duitse Friedrichshafen; investeringsmaatschappij LRM stuurde een persbericht uit.  Met de toevoeging van LRM en Ideal Bicycle Corporation 'is de herkapitalisatie van Ridley Bikes voltooid', aldus Jochim Aerts.

Volgens Nele Schoofs, de woordvoerster van LRM, brengt de Limburgse investeringsmaatschappij voor 0,5 miljoen vers geld in, evenveel als de Taiwanese partner. Hoe groot het belang van elk van de drie aandeelhouders (Aerts via Indalo, Ideal Bicycle en LRM) na die operatie precies is, is niet duidelijk. Tot vorig jaar hadden Aerts en Paul Kumpen - één van de investeerders van het eerste uur - naar verluidt elk 50 procent, maar Kumpen wou uitstappen.

Dividenduitkering

Dat gebeurde blijkbaar via een uitzonderlijke dividenduitkering. Over het boekjaar september 2012-augustus 2013 werd voor 3,22 miljoen euro uit de beschikbare reserves gehaald en uitgekeerd aan de aandeelhouders - Kumpen en Aerts dus. Vooral daardoor daalde het eigen vermogen van 6,91 naar 4,29 miljoen. Race Productions, zoals de NV heet, haalde uit een omzet van 29,6 miljoen euro een nettowinst van 0,6 miljoen met 44 voltijds equivalenten. 

'We zijn blij dat we kunnen samenwerken met sterke financiële en toeleveringspartners zoals LRM en Ideal Bike', licht Jochim Aerts toe. 'We werden door verschillende potentiële partners benaderd. We hebben voor organisaties gekozen die ons op operationeel en strategisch vlak kunnen ondersteunen. LRM en Ideal zullen onze verdere groei stimuleren en Ridley verder positioneren als een internationale speler in de fietsindustrie'.

Geschiedenis

Het bedrijf werd gesticht in 1990 door voormalig wielrenner Jochim Aerts. Hij ging vanuit zijn garage zelf fietsenkaders assembleren en lakken. Dit groeide dankzij de financiële steun van de Limburgse zakenman Paul Kumpen uit tot een vooraanstaande fietsenfabriek. Ridley Bikes is gespecialiseerd in racefietsen. Daarbij wordt gefocust op innovatieve onderdelen. Na de professionele wielerteams van Katusha en Vacansoleil, is Ridley momenteel leverancier van de Belgische teams Lotto-Belisol en Telenet-Fidea. 

Ridley assembleert vandaag fietsen in België en in zijn fabriek in Moldavië. Of de deal met de Taiwanese groep betekent dat nu nog meer fietsen in het buitenland zullen gemaakt worden, is evenmin duidelijk. Jochim Aerts kon niet bereikt worden voor commentaar. Ideal Bicycle heeft volgens het persbericht van LRM een fabriek in Taiwan, Polen en China, en is één van de grootste fietsenbouwers ter wereld. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud