Marc Grynberg zwaait af als CEO van Umicore

Marc Grynberg, de afscheidnemende CEO van Umicore. ©Dieter Telemans/ID

De materialengroep Umicore gaat op zoek naar een nieuwe CEO nu Marc Grynberg aankondigt na 13 jaar afscheid te nemen.

Een paukenslag bij Umicore in de marge van het jaarrapport. Marc Grynberg kondigt zijn afscheid aan als CEO na 13 jaar aan het hoofd van de materialengroep. Een opvolger is er nog niet. Voorzitter Thomas Leysen zegt de voorbereiding te starten van de zoektocht.

'Marc is de langstdienende CEO in de geschiedenis van het bedrijf. We zijn blij dat hij aan boord blijft tot er een waardige opvolger is', klinkt het bij Leysen.

Sinds Grynberg in november 2008 - in volle wereldcrisis na het bankroet van Lehman Brothers - aan het hoofd van Umicore kwam, is de groep ingrijpend veranderd. Ze is de wereldmarktleider in kathodematerialen voor de groeiende vloot elektrische auto's in de wereld geworden.

Precies die hipstertak - waar beleggers veel van verwachten - liet het in 2020 afweten. Maar de krasse knar die de recyclagetak in Hoboken is, de veteraan van het Belgisch industrieel weefsel waar Grynberg de voorbije jaren fors in investeerde, boomt dankzij de hausse van de prijs voor rodium en andere edelmetalen.

Daardoor kan Grynberg - net zoals Françoise Chombar bij Melexis vorige week - afscheid nemen met recordresultaten over 2020 en een prognose voor een 'substantiële' winstgroei in 2021.

De beurskoers zit dankzij Hoboken weer dicht bij een recordpeil (zie grafiek). Dat record dateert van midden 2018, toen beleggers torenhoge verwachtingen koesterden rond de kathodematerialen voor oplaadbare batterijen. Een fors 'paasalarm' over de batterijmaterialen bekoelde in 2019 de verwachtingen fors.

Meteen wordt dat de grootste uitdaging van de M/V met talent die Grynberg zal opvolgen: bewijzen dat de afdeling kathodematerialen op koers zit. Dat is niet evident nu veel batterijproducenten - en niet te vergeten Tesla zelf - plannen koesteren om de cruciale component in eigen huis te produceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud