Na brokkentrein Fyra, corrupte helikopters

Een AW101 op het luchtvaartsalon in Rusland

India annuleert een order voor 12 helikopters bij AgustaWestland, een dochter van Finmeccanica, omdat ambtenaren zich lieten omkopen door de Italianen. Finmeccanica is ook de moeder van AnsaldoBreda dat de geflopte Fyra voor de NMBS bouwde.

De regering van India heeft de bestelling van 12 AW 101-helikopters bij het Italiaanse AgustaWestland geannuleerd. Een onderzoek heeft blijkbaar de beschuldigingen van corruptie tegen regeringsfunctionarissen hard kunnen maken. De ambtenaren zouden zich hebben laten omkopen door de helikopterdochter van het Italiaanse conglommeraat Finmeccanica.

Minister A.K. Anthony van Defensie maakte het besluit vandaag woensdag bekend. AgustaWestland heeft de beschuldigingen over de steekpenningen altijd tegengesproken en eist betaling van de drie helikopters die al zijn geleverd aan het Indiase leger. Anthony zegt dat geen geloof hecht aan de verklaringen van het bedrijf.

Giuseppe Orsi, de toenmalige CEO van Finmeccanica, werd in februari van 2013 gearresteerd door de Italilaanse politie op verdenking van omkoperij. Het is toen dat de bal aan het rollen ging in India. Orsi zou circa 50 miljoen euro hebben gegeven aan Indiase ambtenaren en betrokkenen bij het dossier. Het proces tegen Orsi loopt nog.

De pijnlijke annulatie van het helikopterorder komt bovenop de schrapping van een order van 19 V250-hogesnelheidstreinen, beter bekend als 'Fyra', door de Belgische en Nederlandse spoorwegen. De treinen werden gebouwd door AnsaldoBreda, ook uit de Finmeccanica-stal. De groep boekte daarvoor een uitzonderlijke provisie van 225 miljoen euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud