Nedschroef komt in Chinese handen

Mathias Hüttenrauch, de CEO van Nedschroef ©Nedschroef

Nedschroef komt in Chinese handen. Investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Partners en medeaandeelhouder Parcom Capital verkopen de Nederlandse producent van vijzen en bouten voor een niet nader genoemd bedrag aan de industriële groep Shanghai Prime Machinery Company (PMC). Nedschroef heeft een belangrijke fabriek in Herentals.

Nedschroef zal volgens een verklaring zijn merknaam houden. Het hoofdkantoor blijft in het Brabantse Helmond en alle huidige productielocaties blijven bestaan. PMC en Nedschroef hebben gezamenlijk een omzet van bijna 1 miljard euro, waarvan ruim 600 miljoen euro in bevestigingsmiddelen. De ondernemingswaarde van Nedschroef is 325 miljoen euro.

De nieuwe eigenaar staat naar eigen zeggen achter de ‘wereldwijde groeistrategie’ van Nedschroef, dat onder meer levert aan de automobielindustrie en de ruimtevaart. Topman Mathias Hüttenrauch van Nedschroef wees er op dat Nedschroef door het samengaan met PMC ‘maximaal kan profiteren van de geweldige groeikansen in Azië en elders in de wereld’.

De afronding van de transactie is nog afhankelijk van goedkeuring in China en van mededingingsautoriteiten. Omdat PMC, een dochterbedrijf (voor 49,6%) van Shanghai Electric Group Corporation en een van de grootste exporteurs van bevestigingsmiddelen voor de automotive sector in China, genoteerd is aan de beurs van Hongkong, moeten de aandeelhouders zich nog uitspreken over de deal.

Nedschroef gaat terug tot 1894, toen het begon als fabrikant van klinknagels voor de scheepsbouw. In 1987 ging het bedrijf uit Helmond naar de beurs. In 1994 kreeg Nedschroef ter gelegenheid van zijn 100-jarig bestaan het predikaat 'koninklijk'. Het concern, met ongeveer 1500 medewerkers van wie de meesten werken in Duitsland, werd in 2007 van de Amsterdamse beurs gehaald door Gilde, dat daar destijds zo'n 258 miljoen euro voor betaalde.

Sinds 1962 heeft Nedschroef ook een fabriek in Herentals, waar machines voor de koude en warme vervorming van metaal gemaakt worden. Tegenwoordig is Herentals het hoofdkwartier van de divisie Nedschroef Machinery. Bij de hele Nedschroef-groep werken 1.500 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud