Nieuw fiasco dreigt voor de gewezen Nyrstar-CEO

©Dieter Telemans

British Steel balanceert op de rand van de afgrond, meldden Britse media gisteren. Een faillissement zou een nieuwe smet zijn op het blazoen van Roland Junck, die sinds juli 2016 de voorzitter van British Steel is. De 63-jarige Luxemburger zal in België vooral herinnerd worden als de man die het zinkbedrijf Nyrstar de dieperik insleurde.

Bij British Steel, de tweede grootste staalproducent van het Verenigd Koninkrijk, dreigen zonder noodlening van 30 miljoen pond (zo’n 34 miljoen euro) van de overheid 25.0000 banen verloren te gaan: 5.000 bij het bedrijf zelf, vooral in de Noord-Engelse fabriek in Scunthorpe, en nog eens 20.000 bij toeleveranciers. ‘Je kan Roland Junck niet als schuldige aanduiden voor de problemen bij British Steel’, zegt een sectorspecialist. Net als British Steel zelf wijst hij op het zwakke pond en vooral de onzekerheid over de brexit. Daardoor worstelt het staalbedrijf met een dalende vraag.

Daarbij komt dat de hele Europese staalsector al jaren lijdt onder de invoer van goedkoop Aziatisch staal, zeker sinds de Amerikaanse president Donald Trump zware invoerheffingen oplegde om Amerikaans staal te beschermen. Grote spelers als de staalmarktleider Arcelor-Mittal kunnen die prijsdruk in Europa enigszins ondervangen doordat ze wereldwijd actief zijn. ‘ArcelorMittal reageerde ook via schaalvergroting, bijvoorbeeld door de overname van het Italiaanse Ilva’, aldus de sectorspecialist.

Bij Nyrstar genoot de verdienstelijke amateurfotograaf de reputatie van onverbeterlijke optimist.

Die mogelijkheden heeft British Steel allemaal niet. Het bedrijf werd in juni 2016 gecreëerd toen het investeringsfonds Greybull Capital voor één symbolische pond een reeks verlieslatende Europese staalfabrieken overnam van het Indiase Tata Steel.

De vraag is hoe Junck omgaat met de donkere wolken boven British Steel. Bij Nyrstar genoot de verdienstelijke amateurfotograaf de reputatie van onverbeterlijke optimist. Nyrstar-arbeiders gaven hem zelfs de bijnaam Comical Ali, een verwijzing naar de Iraakse minister van Informatie van Saddam Hoessein die in 2003 de overwinning van Irak aankondigde, terwijl de Amerikaanse tanks Bagdad binnen denderden.

Volgens Junck kon Nyrstar als zinksmelter alleen niet voortbestaan.

Junck, die in 2006 als kortstondige CEO van Arcelor nog de overname door het Indiase Mittal had meegemaakt, werd in 2009 CEO van Nyrstar. Onder zijn impuls kocht de zinksmelter voor 1 miljard euro Zuid-Amerikaanse mijnen. Volgens Junck kon Nyrstar als zinksmelter alleen niet voortbestaan.

Die verticale integratie draaide uit op een fiasco. Nyrstar slaagde er niet in de overgenomen mijnen te doen renderen. Toen de grondstoffenprijzen kelderden, moest de zinkgroep meerdere keren geld bijtanken en verloor ze in ettelijke jaren het overgrote deel van haar beurswaarde. Nyrstar zette Junck eind 2014 aan de deur.

Ook in Frankrijk zijn de ogen gericht op Junck. British Steel nam begin deze maand de Noord-Franse staalfabrikant Ascoval over. De voorbije maanden was Ascoval nog een overnameprooi van de Frans-Belgische groep Altifort, maar die plannen werden geannuleerd door de rechter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud