Nyrstar eist 20.000 euro van procederende aandeelhouders

©Kristof Vadino

De beursgenoteerde vennootschap Nyrstar slaat opnieuw terug tegen de procederende minderheidsaandeelhouders met een tegenvordering. Het gaat om 20.000 euro.

De saga rond de val van Nyrstar  kent vrijdag een nieuw hoofdstuk voor de rechtbank. Een groep van zo’n 100 minderheidsaandeelhouders van Nyrstar, die misnoegd zijn door de feitelijke onteigening van de groep door grondstoffenreus Trafigura, verzet zich in een kort geding voor de voorzitster van de ondernemingsrechtbank van Antwerpen tegen de algemene vergaderingen van vorige maand en begin deze week. Het geding werd vrijdagvoormiddag behandeld.

Tijdens de zitting bleek dat Nyrstar terugslaat met een tegenvordering wegens het voeren van een tergend en roekeloos geding. Het gaat om 200 euro per procederende aandeelhouder, dus in totaal 20.000 euro. Als de rechtbank daar geen oren naar heeft, eist Nyrstar de maximale rechtsplegingsvergoeding van 12.000 euro.

'Verdachtmakingen'

Advocaat Stijn De Dier (Quinz Advocaten) van Nyrstar had het over 'vorderingen (van de aandeelhouders, red.) die onmogelijk uit te voeren zijn of niet urgent zijn en verdachtmakingen en insinuaties'. Hij zei ook dat de aandeelhouders zich schuldig maken 'aan het verspreiden van valse informatie over een beursgenoteerd bedrijf wat koersgevoelig is en manipulatief, zoals het feit dat de bestuurders maandag werden afgezet, wat niet juist is'.

De tegeneis doet denken aan de behandeling, in augustus, van het derdenverzet van Nyrstar tegen een eerdere uitspraak van de voorzitter van de Brusselse ondernemingsrechtbank in het dossier. Toen eiste Nyrstar vergeefs 10.000 euro per procederende aandeelhouder. Het ging toen eveneens om 20.000 euro in totaal omdat er maar twee aandeelhouders waren.

Voorlopig bewindvoerder

De minderheidsaandeelhouders eisten vrijdag in Antwerpen de schorsing van de beslissingen van de algemene vergadering van november en de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder met uitgebreide bevoegdheden Ze willen ook een verbod voor Nyrstar om documenten of bestanden te vernietigen of te verwijderen en een verbod op leningen van meer dan 1 miljoen euro per jaar, tenzij die kunnen worden gedekt door dividenden uit het resterend actief (2% van de operationele activiteiten die nu bij Trafigura zitten).  

De eis dat de voorlopig bewindvoerder de hele raad van bestuur zou vervangen blijft mogelijk niet overeind omdat daarvoor laattijdig conclusies werden ingediend. De voorzitster van de rechtbank zal die kwestie mogelijk weren uit de debatten.

Scherp

Tijdens de drie uur durende debatten voor de rechtbank schoten de advocaten geregeld met scherp. Laurent Arnauts (WATT Legal) had het namens de aandeelhouders over 'een nooit geziene manier in ons land om aandeelhouders te behandelen (tijdens de algemene vergaderingen, red.) en misprijzen en arrogantie'. Hij noemde de inlijving van Nyrstar door Trafigura ook een 'nooit geziene hold-up op een beursgenoteerde vennootschap' en verweet de tegenstrevers onder meer een 'kinderachtige poging om de rechtbank te misleiden'.

Benoît Allemeersch (Quinz) verweet de aandeelhouders een strategie 'om zoveel mogelijk incidenten te creëren en een uitgekiende mediastrategie te voeren'. Hij had het ook over 'hypocrisie die het plafond bereikt'. De redding van Nyrstar door Trafigura was volgens hem de enige optie voor het bedrijf. 'Nyrstar zat in een perfecte storm. In het najaar van 2018 stond de leiding op de boeg van de Titanic. Het enige verschil met de Titanic is dat ze de ijsberg al een jaar van tevoren (de terugbetaling van schulden in het najaar van 2019, red.) zagen aankomen.' 

Het is niet bekend wanneer de voorzitster een uitspraak doet. Ze sprak geen termijn uit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud