Nyrstar legde vraag FSMA naast zich neer

Een mijn van Nyrstar in het Amerikaanse Tennessee. ©Nyrstar

De zinkgroep Nyrstar legde de vraag van de beurswaakhond FSMA om voldoende informatie te bezorgen aan de aandeelhouders voor de algemene vergadering, naast zich neer. Dat zei FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais vrijdag.

Het beursgenoteerde Nyrstar werd van de ondergang gered door de grondstoffenreus Trafigura. Die krijgt na de operatie 98 procent van de noodlijdende groep in handen. Door de reddingsoperatie duurde het heel wat langer voor Nyrstar de resultaten voor 2018 kon publiceren en een algemene vergadering kon samenroepen.

Die vergadering wordt volgende week dinsdag gehouden. Ze is omstreden omdat Nyrstar volgens de FSMA onvoldoende informatie ter beschikking stelde van de aandeelhouders om zich te kunnen uitspreken over de jaarrekening. De waakhond nam woensdag het ongeziene besluit een waarschuwing uit te sturen aan de Nyrstar-aandeelhouders.

Primeur

FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais zei vrijdag bij de voorstelling van het jaarverslag van de instelling dat die waarschuwing niet uit de lucht komt vallen. De recente klacht van enkele kleine aandeelhouders bij de FSMA was volgens hem niet de aanleiding van de tussenkomst. ‘Die klacht staat los van ons eigen beleid. Het is een dossier dat we al een tijd volgen’, zei hij, zonder in detail te willen treden.

Het is een uitzonderlijke maatregel door een uitzonderlijke situatie.
Jean-Paul Servais
FSMA

Servais gaf toe dat de waarschuwing een primeur is voor de FSMA. ‘Ik kan me zo'n maatregel niet herinneren sinds mijn aantreden bij de FSMA in 1992. Het is een uitzonderlijke maatregel door een uitzonderlijke situatie.’ Hij gaf ook aan dat de waarschuwing er pas kwam nadat Nyrstar de kans had gekregen om te reageren. Die reactie kwam er, ‘maar was niet bevredigend’. ‘Daardoor wisten we dat we de waarschuwing moesten uitsturen.’ Volgens onze informatie kreeg Nyrstar ook van tevoren te horen dat die stap mogelijk was.

De FSMA struikelde er vooral over dat de bedrijfsrevisor Deloitte geen commentaar geeft over de jaarrekening. De toezichthouder vroeg de leiding van Nyrstar ook de stemming over de jaarrekening vijf weken uit te stellen.

'Nog aantal maatregelen'

Het is niet duidelijk hoe het nu voortgaat. Servais antwoordde niet op de vraag of Nyrstar al reageerde op de waarschuwing zelf. ‘We hebben een beroepsgeheim. We zullen zien, maar blijven waakzaam. Er zijn nog een aantal maatregelen die kunnen worden genomen.’

De FSMA kan een procedure voor marktmisbruik starten tegen Nyrstar omdat de aandeelhouders te weinig informatie kregen.

Over de aard van die maatregelen wou de FSMA zich niet uitlaten. Maar omdat de organisatie van een algemene vergadering ook een zaak van gemeenrecht is, kunnen aandeelhouders van het bedrijf via de rechtbank proberen de stemming over de jaarrekening tegen te houden. Achteraf is het mogelijk de stemming te laten annuleren.

Advocaat Laurent Arnauts van het kantoor Watt Legal, die optreedt namens een aantal kleine aandeelhouders, heeft eerder al gezegd gerechtelijke acties niet uit te sluiten. Zij zijn misnoegd over de reddingsoperatie, onder meer omdat ze er onvoldoende zicht op hebben en omdat de ontmanteling niet voorgelegd is aan de aandeelhouders.

Los daarvan kan de FSMA, na een eigen analyse, ook een procedure voor marktmisbruik starten tegen Nyrstar omdat de aandeelhouders te weinig informatie kregen. Zelf heeft de FSMA niet de mogelijkheid de algemene vergadering tegen te houden of in te grijpen in de agenda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect