Nyrstar stelt resultaten uit tot zondag

Het is al het derde uitstel van de jaarresultaten. ©nyrstar

Pas op verkiezingsdag 26 mei krijgen beleggers eindelijk inzage in de resultaten op 31 december van de zinkspecialist.

Voor het betere uitstelgedrag moet je bij Nyrstar zijn: terwijl de rest van België nagelbijtend op de uitslag van de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen wacht, belooft de zinkspecialist nu in een korte mededeling zondag 26 mei de resultaten op 31 december bekend te maken.

Goed zullen die alleszins niet zijn. In februari had Nyrstar al een zware winstwaarschuwing uitgestuurd, die aangaf dat de groep voor de zesde keer in zeven jaar in de rode cijfers gedoken is.

Speculatief speeltje

Samen met die waarschuwing was de publicatie van de jaarcijfers uitgesteld tot de absolute wettelijke deadline van 30 april. Zelfs dat bleek te optimistisch. Eerst verschoof het management de publicatiedatum naar 24 mei, nu dus naar 26 mei. De jaarvergadering was sowieso al naar 25 juni verschoven

Nyrstar op de beurs: 12 jaar, 4 CEO's, minus 99 procent

De schuldherschikking wist de kleine belegger in Nyrstar nu ook formeel uit, maar voor de aandeelhouder die de helse beursrit bij de zinkspecialist al langer uitzweet was dat eigenlijk al jaren het geval.

Sinds de beursgang in 2007 was ook al voor de deal via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen 99 procent van de waarde in rook opgegaan. Een multimediaal overzicht

Het uitstelgedrag heeft alles te maken met de eerdere winstwaarschuwingen. Die hebben de neergang van het aandeel tot speculatief speeltje versneld, omdat de schuldenberg onhoudbaar hoog boven de gedecimeerde rendabiliteit uittorende.

Redding

Het logische eindresultaat kwam in april: een redding van het bedrijf Nyrstar, ten koste van het aandeel Nyrstar. Bij die reddingsdeal is de kleine aandeelhouder in de feiten onteigend: alle operationele activiteiten, inclusief de goed draaiende smelter in Balen en de voor veel geld omgeturnde smelter in het Australische Port Pirie, gaan over naar de grootaandeelhouder Trafigura.

Het oude Nyrstar  is nu als beursgenoteerd wrakhout een monoholding geworden, met louter nog een miniem belang van 2 procent in het nieuwe Nyrstar. De resterende 98 procent zit bij Trafigura. 

Voor de aandeelhouders maakt het dus eigenlijk weinig meer uit of de cijfers nu erger of beter dan gevreesd zijn. 2 procent van iets minder erg of nog erger dan verwacht, is in alle scenario's bitter weinig om zich aan vast te klampen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud