Obligatiehouders Nyrstar komen in het verweer

Zinkstaven in de fabriek van Nyrstar in Overpelt. ©Nyrstar

Een groep obligatiehouders van de noodlijdende zinkgroep Nyrstar heeft adviseurs aangesteld om haar belangen te verdedigen, meldt het persbureau Bloomberg.

Het deels Belgische zinkconcern Nyrstar zit in zwaar weer, wegens een fors opgelopen schuldenlast die het zelf niet meer aankan. De onderneming ziet zich daardoor verplicht te werken aan een 'herziening van de kapitaalstructuur', zoals ze dat officieel noemt. Wellicht zal die oefening uitmonden in een schuldherschikking.

De kortetermijnnoden zijn alleszins afgedekt, na de noodlijn van 650 miljoen dollar die de grondstoffenhandelaar Trafigura Nyrstar deze week toewierp. Daarmee koopt Nyrstar tijd om de schuldenoperatie verder in de steigers te zetten.

De houders van de obligaties die het bedrijf uitgaf om zich te financieren zien de bui hangen. Niet alleen zijn hun effecten door de problemen van Nyrstar tot ver beneden de nominale waarde gezakt, het risico bestaat ook dat hun schuld zal worden omgezet in aandelen. Geen aangenaam vooruitzicht, nu de koers van het aandeel zo laag staat.

Advocaten

Een analyse door De Tijd leerde vorige week dat de obligatiehouders het grootste slachtoffer dreigen te worden van de hoge schuldenlast. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze de koppen bij elkaar steken.

Volgens het persbureau Bloomberg heeft een groep obligatiebezitters intussen zelfs al een advocatenkantoor - Milbank, Tweed, Hadley & McCloy in New York - onder de arm genomen en een financieel adviseur, zakenbank Moelis & Co., eveneens uit New York.

De groep verenigt volgens de bronnen van Bloomberg ongeveer een derde van de obligaties van Nyrstar die in 2019, 2022 en 2024 op eindvervaldag komen. Die zijn samen goed voor 955 miljoen euro aan schulden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n