Advertentie

Ook ArcelorMittal moet buigen voor hoge energieprijzen

De staalfabriek van ArcelorMittal in Gent. ©BELGA

De staalreus ArcelorMittal verlaagt de productie van een aantal fabrieken in Europa. Het nieuws komt daags nadat de zinksmelter Nyrstar de productie heeft teruggeschroefd onder druk van de exploderende energieprijzen.

Volgens ArcelorMittal komen er 'selectieve productiepauzes' omdat de hoogovens niet rendabel kunnen draaien door de oplopende energieprijzen. ArcelorMittal geeft geen details over de getroffen sites, maar de hoogoven in Gent is in elk geval niet getroffen. De ingreep treft enkel langstaalproducten en die maken ze in België niet.

De productiebeperkingen zullen geen 'significante invloed' hebben op de volumes of de leveringen aan klanten, benadrukt ArcelorMittal. Het bedrijf zou volgens het persagentschap Bloomberg nochtans al een toeslag hebben geheven op een aantal producten. Maar blijkbaar volstaat die niet.

De hoge energieprijzen doen dezer dagen heel wat bedrijven haperen. Woensdag kondigde Nyrstar nog een gelijkaardige ingreep aan. De reusachtige zinkfabriek in Balen draait sinds woensdag op een lagere capaciteit. Ook de andere Europese fabrieken van Nyrstar, in Nederland en Frankrijk, krijgen te maken met productieverminderingen die kunnen oplopen tot 50 procent.

Vooral in de sector van de kunstmeststoffen werden de voorbije weken al productieverminderingen aangekondigd. Bij de Belgische vestigingen van BASF in Antwerpen en Yara in Saint-Ghislain werd de ammoniakproductie teruggeschroefd. Ammoniak is een basisproduct voor veel kunstmeststoffen, maar wordt ook gebruikt in textiel, cosmetica, de auto-industrie en de farmasector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud