Advertentie

Personeel Bekaert gaat staken tegen herstructureringsplannen

©Photo News

Bij Bekaert wordt vrijdag niet gewerkt uit protest tegen de aangekondigde herstructurering.

De arbeiders en bedienden bij Bekaert  in België - 1.900 mensen - gaan vrijdag niet aan het werk. De staking is het gevolg van de bekendmaking deze morgen dat in de Belgische vestigingen 281 jobs verdwijnen.

In Moen sluit de fabriek die staalvezels maakt voor betonversterking, waardoor 70 mensen hun job verliezen. De productie verhuist naar Tsjechië. In Ingelmunster, waar machines worden gemaakt om 'draad te trekken' voor alle vestigingen van Bekaert wereldwijd, verhuist de wisselstukkenactiviteit naar Slovakije. Daar verdwijnen 61 jobs.

Ondersteunende diensten

In het technologie- en researchcentrum van Bekaert in Deerlijk gaan 106 banen verloren. Daar verdwijnen bepaalde labotestactiviteiten naar productievestigingen met een 'globale servicerol'. In de hoofdzetel in Zwevegem snoeit Bekaert in de ondersteunende diensten, zoals hr en financiën, nog eens 44 jobs weg.

De herstructurering verloopt volgens de wet-Renault. De bonden gaan onderzoeken of het mogelijk is zo veel mogelijk gedwongen ontslagen te vermijden. 'Dat worden heel moeilijke onderhandelingen', zegt vakbondsman Piet Decavele van het ACV. 'Want de tijden van brugpensioen zijn voorbij.'

Of ook volgende week wordt gestaakt, is niet duidelijk. Vakbonden en directie zijn wel al overeengekomen om op 4 april om de tafel te gaan zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud