PMV levert metaalbedrijf Hertecant geld voor overnames

Flenzen worden gebruikt bij het koppelen van leidingen. Hertecant maakt gespecialiseerde flenzen voor de voeding, energie en petrochemie. ©REUTERS

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV stapt in het Kempense metaalverwerkend bedrijf Hertecant. Die is klaar voor een 'buy & build'-traject.

De durfkapitaalgroep Down2Earth Capital en twee buy-inmanagers namen in 2014 het bedrijf over van de familiale aandeelhouders. Hertecant produceert in Westerlo roestvrije stalen flenzen. Dat zijn onderdelen waarmee buizen aan elkaar geschroefd kunnen worden. De klanten van het bedrijf zijn dan ook vooral bedrijven uit de (petro)chemie, energie, voeding of scheepsbouw; 92 procent van de klanten zit in het buitenland.

Hertecant Flanges, goed voor een veertigtal werknemers, is een van de oudste participaties van Down2Earth Capital, het private-equityfonds van voormalig H.Essers-topman Ivo Marechal en ex-Gimv-investeerder Alain Keppens.

Vorig jaar steeg de omzet met een kwart tot 9,5 miljoen euro, het hoogste niveau ooit. De winst steeg met een derde tot 1 miljoen euro. Marechal wijst voor het succes van het bedrijf naar het gebruik van van nieuwe materialen en technologie en het aanboren van nieuwe markten. Zo kon het bedrijf zich stand houden in moeilijke jaren wanneer de olieprijs laag stond en er vanuit de oliesector minder bestellingen binnenkwamen. 'Nu de olieprijs weer hoger staat, geeft dat vleugels', zegt Marechal.

Groeimarkt

Met de oprichting van de nieuwe holdingvennootschap Flange International komt ook PMV, een investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, aan boord. Die brengt 2,6 miljoen euro verse middelen in deze structuur.

Down2Earth wil samen met PMV verankeren in plaats van door te verkopen aan een andere financiële partij. 'Het bedrijf is een leider in een groeimarkt. Het maakt zeer gespecialiseerde onderdelen en kan snel leveren. We geloven in het potentieel om sterk te groeien zowel organisch als via overnames', klinkt het bij PMV, dat geen verdere details wil vrijgeven.

'Het is een mooi voorbeeld van een Vlaamse kmo die met succes producten met hoge toegevoegde waarde maakt waar de klanten bereid zijn een goede prijs voor te betalen', zegt Marechal. 'Recent bestelde een klant uit Australië een flens van 1,2 meter diameter die op vier dagen tijd gemaakt en geleverd kon worden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud