Schoonzoon Frère wordt bestuurder bij Umicore

Ian Gallienne, de CEO van GBL en schoonzoon van Albert Frère, komt in de raad van bestuur van Umicore ©OLIVIER VIN_IMAGEGLOBE

De materiaaltechnologiegroep versterkt zijn raad van bestuur met drie zwaargewichten: Ian Gallienne (GBL), Borealis-topman Mark Garrett en voormalig ASML-topman Eric Meurice.

Op de komende algemene vergadering van Umicore , die op 28 april plaatsvindt om 17 uur, moeten de aandeelhouders groen licht geven voor enkele ingrijpende veranderingen. Drie jarenlange bestuurders gaan dan immers met pensioen: Arnoud de Pret, Ernst-Uwe Bufe en Isabelle Bouillot.

Om hen te vervangen heeft Umicore drie kandidaten gevonden die elk op hun manier interessant zijn en een meerwaarde bieden. In de eerste plaats Ian Gallienne, de 44-jarige (Franse) CEO van GBL en de schoonzoon van Albert Frère. Hij is ook al bestuurder biji Lafarge, Imerys, Pernod Ricard en SGS.

Dat hij nu ook in de raad van bestuur van Umicore komt, stond in de sterren geschreven. GBL heeft een belang van een kleine 13 procent opgebouwd in de Belgische materiaaltechnologiegroep, zodat het niet onlogisch is dat de holding een vertegenwoordiger krijgt. Dat belang zit bij GBL nog steeds bij de 'kweekvijver-investeringen', maar de toetreding van Gallienne tot Umicores raad van bestuur kan er op wijzen dat het evolueert naar een strategisch belang.

Een tweede nieuwkomer bij Umicore is Mark Garrett, de 52-jarige CEO van de Oostenrijkse chemiegroep Borealis. Garrett werkte voordien bij Ciba en DuPont de Nemours en is dus een echte chemiespecialist.

De derde nieuwe bestuurder die Umicore verwelkomt, is Eric Meurice. De 58-jarige Fransman is vooral bekend als de voormalige topman van ASML Holding , het Nederlandse bedrijf dat apparaten maakt om halfgeleiders te produceren. Meurice is een technologieman, want voor hij bij ASML aan de slag was, werkte hij bij Intel, ITT en Dell Computers.

Over de drie nieuwe bestuurders zegt Umicore-voorzitter Thomas Leysen in een persbericht: 'Ze brengen een rijke ervaring mee die bijzonder relevant voor Umicore is. Hun achtergrond en vaardigheden zullen de kracht van Umicore's Raad van Bestuur verder versterken en ik weet dat de andere bestuurders uitkijken naar de mogelijkheid om met hen samen te werken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud