Sibelco aansprakelijk voor asbestvervuiling

Jean-Luc Deleersnyder, CEO Sibelco ©Wim Kempenaers (WKB)

Het Nederlandse bedrijf Eurogrit, een dochteronderneming van het Belgische Sibelco, is aansprakelijk gesteld voor de schade van enkele onderhoudsbedrijven waaraan het met asbest vervuild straalgrit heeft geleverd.

Eurogrit is een fabrikant van straalgrit, dat gebruikt wordt om onder meer verfresten van muren te spuiten. Het bedrijf kwam vorig jaar in opspraak omdat het straalgrit had geleverd dat vervuild was met asbest. Asbestdeeltjes kunnen kanker veroorzaken als ze in de longen terechtkomen. 

De fabriek werd gesloten, klanten verwittigd en de overheid ingelicht. Maar het kwaad was geschied. Het middel was verkocht aan 140 Nederlandse en een 20-tal Belgische bedrijven die het hebben geleverd aan hun klanten (bouwcentra, aannemers, schilders) en aan particulieren. De getroffen bedrijven moesten hoge kosten maken om maatregelen te nemen.

De uitspraak van de rechtbank in Rotterdam maakt volgens sectororganisatie OnderhoudNL de weg vrij voor een massaclaim. De totale schade wordt geraamd op 200 miljoen tot 250 miljoen euro. Een belangrijk deel van de getroffen bedrijven heeft zich aangesloten bij de massaclaim van OnderhoudNL. Die komt naar verwachting in oktober voor de rechter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect