Siemens schrapt 6.900 banen

De opkomst van hernieuwbare energie doet de vraag naar gascentrales afnemen. ©AFP

De Duitse industriële trots zet 6.900 banen op de tocht, waarvan de helft in het thuisland.

Siemens maakte donderdagmiddag bekend in te grijpen op zijn energiedivisies, als gevolg van een wereldwijde omwenteling in energie. De opkomst van hernieuwbare energie zet 'andere vormen van energieopwekking' onder druk, klinkt het in een communiqué van de multinational gevestigd in München. 'De mondiale vraag naar grote gascentrales is dramatisch gezakt, richting 110 centrales per jaar. De technische capaciteit van alle producenten wereldwijd ligt rond 400 centrales.' 

Vraag en aanbod zijn dus niet in evenwicht, met jobverlies bij Siemens tot gevolg. 6.100 jobs staan op de helling in de energie- en gasdivisie (PG). Siemens spaart daarbij de Duitse heimat niet, met de helft van het vooropgestelde jobverlies. Het sluit onder meer de sites in Görlitz (720 jobs) en Leipzig (200 jobs), voegt die in Offenbach en Erlangen samen, en snijdt ook in Mülheim (640 jobs) en Berlijn (300 jobs). 

'Onaanvaardbaar'

De situatie in de grondstoffenindustrie, waar bedrijven door kelderende grondstoffenprijzen niet zo happig zijn om te investeren, heeft gevolgen voor Siemens verwerkingstak ('process industries and drives'). Ook daar is sprake van overcapaciteit, waardoor Siemens er 760 banen schrapt. 

Siemens maakt zich sterk dat een deel van de werknemers die hun baan dreigen te verliezen aan het werk kunnen in andere delen van de organisatie. Zo staan er op dit moment 3.200 vacatures open bij Siemens. Of er voor de 1.800 werknemers in België en Luxemburg gevolgen zijn, is niet meteen duidelijk. In een eerste reactie noemt IG Metall, een van de meer dominante industriële vakbonden in Duitsland, de plannen van de directie 'onaanvaardbaar'.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud