Advertentie

Siemens schrapt 7.800 banen

De vestiging van Siemens in Huizingen, nabij Beersel. ©BELGA

In Duitsland verdwijnen 3.300 banen. Voor de 4.500 andere is het nog niet duidelijk waar de hakbijl neerkomt. In ons land stelt Siemens zowat 1.400 werknemers tewerk, maar pas dinsdag zal duidelijk worden of er hier ontslagen vallen.

De ontslagen - ongeveer 2 procent van de in totaal 362.000 - zijn het gevolg van een wereldwijde herstructurering van de organisatie van Siemens. Die leidt er vooral toe dat er heel wat banen verdwijnen in de administratie en andere overkoepelende diensten. Siemens wil 3.300 banen schrappen in Duitsland alleen al.

Waar de andere ontslagen zullen vallen, is nog niet bekend. Siemens zal nu starten met onderhandelingen met de vakbonden. Het bedrijf herhaalt daarbij een eerder aangegaan engagement dat gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden vermeden. Omdat die onderhandelingen bepalend zullen zijn voor de manier waarop de herstructurering zal verlopen, kan of wil Siemens zich nog niet uitspreken over het banenverlies in andere landen.

Het bedrijf benadrukt wel dat de besparingen als gevolg van de herstructurering, die geschat worden op zo'n 1 miljard euro, opnieuw zullen geïnvesteerd worden. Siemens is alvast begonnen met die investeringen, waardoor het bedrijf zich op de borst klopt dat het totale personeelsbestand van de groep eigenlijk ongewijzigd zal blijven, ondanks de zware ontslagronde. 'Tijdens de eerste vier maanden van het huidige boekjaar alleen heeft Siemens al meer dan 11.000 mensen aangeworven, waarvan 1.500 mensen in Duitsland', klinkt het in een persbericht.

In ons land heeft Siemens maar één vestiging. Het gaat om die in Huizingen (Beersel). Daar werken ongeveer 1.400 mensen. Die zijn actief in sales en dienstverlening.

De eventuele impact voor België is nog niet gekend, zegt Stéphanie Legay, de woordvoerster van Siemens België. Dinsdag vindt een ondernemingsraad plaats, maar die was al gepland. De enige activiteit van Siemens in België situeert zich in Huizingen (Beersel) waar 1.400 tot 1.500 mensen werken. Het gaat om sales- en serviceactiviteiten. De bonden lieten eerder al weten zo snel mogelijk exacte informatie te willen krijgen in de Europese ondernemingsraad.

Toen Joe Kaeser half 2013 Peter Löscher opvolgde als CEO van het technologieconcern, vloog hij er meteen in. Hij stelde zijn 'Vision 2020'-plan voor, waarin hij meer wilde focussen op energie. Hij voegde de daad bij het woord en nam de energiedivisie van Rolls Royce Holding over. Vorig jaar nam  Dresser-Rand over, een bouwer van olie- en gasinstallaties, voor 14 keer de verwachte ebitda over 2015.

Meteen in zijn eerste jaar schrapte hij al 13.000 jobs. Daar kwamen er nog eens 1.200 bij in december vorig jaar. Tegelijk gingen de divisies hoorapparaten, ziekenhuis-IT en microbiologie de deur uit. Kaeser gaf als reden dat ongeveer 18 procent van 72 miljard euro jaaromzet verlieslatend is. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud