Siemens schrapt nog eens 4.500 banen

©REUTERS

Het Duitse industrieconcern Siemens schrapt wereldwijd opnieuw duizenden banen. Het gaat om 4.500 arbeidsplaatsen, waarvan 2.200 in eigen land.

In de afgelopen zes maanden schrapte het bedrijf al ongeveer 9.000 banen. Wereldwijd werken er bij Siemens zo'n 342.000 mensen.

Met de ontslagrondes wil Siemens de kosten met circa 1 miljard euro verlagen. Volgens topman Joe Kaeser is de reorganisatie van het concern met de nieuwste aankondiging 'voor het grootste deel voltooid'. De winstgevendheid bij de industriële activiteiten moet volgens hem nog worden verbeterd.

Op dit onderdeel zag Siemens de winst afgelopen kwartaal op jaarbasis met ongeveer 5 procent teruglopen naar 1,7 miljard euro. Daarmee presteerde het bedrijf slechter dan analisten hadden verwacht. Siemens lijkt veel last te hebben van de lage olieprijzen op dit moment.

De totale nettowinst van Siemens kwam wel fors hoger uit, op 3,9 miljard euro tegen 1,2 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze werd zo sterk opgedreven als gevolg van inkomsten die Siemens heeft ontvangen uit de verkoop van onderdelen. De verkoop van de divisie die hoortoestellen maakt, leverde bijvoorbeeld 1,6 miljard op. Een belang in BSH dat van de hand werd gedaan, bracht 1,4 miljard in het laatje.

De omzet van het concern klom afgelopen kwartaal met ruim 8 procent tot 18 miljard euro. Deze stijging werd vooral veroorzaakt door gunstige wisselkoerseffecten. Ook de orderinstroom groeide stevig, met 16 procent tot bijna 21 miljard. Siemens kreeg onder meer grote opdrachten voor zijn treinenonderdeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud